Menirea noastră...

 

Le spunem studenților noștri că nimic nu este mai înălțător și mai nobil decât să știi! Pur și simplu, să știi! Te duci acolo unde ai fost chemat în calitate de specialist (sau chiar expert), te așezi la masă și rezolvi problema. Totul vine din capul tău, nu ai nici un caiet, nici o carte, nimica. Ești bun, ești imens, ești extraordinar și nemaipomenit de superb! You’re simply the best! Toată lumea te privește cu respect, o meriți, să fie clar... Bravo ție!

Acuma, privind din alt unghi, adesea omul ignoră că știința asta vine, fie și parțial, de la profesorii lui. Oamenii aceia prea bine cunoscuți, care se bucură că pot să-ți transmită ceea ce știu. Tot ceea ce știu... Nu au nici o rezervă, nu păstrează nimic pentru ei. Asta le e menirea, la asta s-au angajat. Te duci peste ani și-i întrebi, cum e aia și ailaltă. Nu ezită să–ți spună care este treaba, care este soluția, de unde s-o apuci. Se bucură că pot să te ajute, se bucură că ți-ai adus aminte de ei. Tu, tu treci mai departe, ai rezolvat-o și pe asta. Bravo ție! Ai știut cum să procedezi!

Mergeți la profesorul vostru de Mecanică, de Geometrie Descriptivă, de Termotehnică (dacă mai trăiește...). Vedeți că arată cam la fel cum l-ați cunoscut, doar că are ceva fire albe în plus, ceva riduri. Întrebați-l despre Entropie sau despre Teorema lui Désargues. Vă va face plăcere să vedeți cât de mișcat și de bucuros este că-l consultați.

După alt timp - ai copii, ai serviciu, ai probleme - îl întâlnești pe profesorul tău. E cam răpănos, a și îmbătrânit așa de tare, își trage nasul... „Ce mai faceți domn’ profesor? Cum o mai duceți?”  Ai vrea să sune mai sentimental, ai vrea să fii mai cald, dar e frig, și profesorului îi curge nasul. Iar tu ești atât de grăbit... Tocmai azi s-a nimerit să-l întâlnești! Sigur că dacă era altă dată...

Nu am vrut să sune a malițiozitate nimic din ce am spus aici. Asta e viața, așa se petrec lucrurile, așa e normal să fie, nu avem ce face. Iar cartea de față este chiar dovada (privind profesorul): nimic nu e ascuns, nimic nu e pus deoparte, totul e la vedere, totul e invitație la învățătură.

Asta e menirea noastră...

 

Prof. Constantin Stăncescu
Martie, 2005

În Prefața la volumul Modelare parametrică 3D cu Mechanical Desktop, de C. Stăncescu, C. Pârvu și M. Matei, Editura FAST, București, 2005