Curs legendar de inițiere în Inventor - Ediția a VIII-a

Actualizare 26 noiembrie 2019

În această pagină prezentăm toate informațiile privind Cursul legendar de inițiere în Inventor Ediția a VIII-a. Cursanții sunt invitați să citească permanent informațiile de aici, cel puțin până la terminarea cursului pe data de 22 noiembrie 2019. Până atunci pagina va fi actualizată zi de zi!
Cursul se desfășoară în sala CD-016 din Facultatea IMST, UPB - vezi planul AICI - care are 202 locuri pe scaune.

Unele mici precizări sunt necesare de la bun început:

 • Nu trebuie să veniți cu un laptop fiindcă totul se prezintă cu un proiector pe ecran. Mai exact, cursul nu este seminar și nu este interactiv - profesorul prezintă foarte dens o multitudine de cunoștințe noi iar cursanții au un caiet și-și notează ceea ce cred de cuviință. Nici nu sunt prize suficiente în sală ca să poată fi folosite laptop-uri cu acumulatori care se descarcă în mai puțin de patru ore.
 • Cursul nu se încheie nici cu examen, nici cu notare pe parcurs, ci cu înmânarea unor certificate de participare. Punct!
 • Certificatul este opțional și SE PLĂTEȘTE (10 lei) la casieria UPB
 • Pentru a obține certificatul trebuie să fiți prezenți la toate cele 16 ore ale cursului - prezența se face aleatoriu -, altfel pierdeți cei 10 lei fiindcă certificatele nedistribuite sunt rupte în fața tuturor...

1. Programa și tematica

În primul rând, iată programa de curs în format pdf: Curs legendar de inițiere în Inventor în 16 ore. Programa poate fi printată și afișată pentru a fi citită de către cei interesați.

În cadrul acestui curs ne străduim să oferim cât mai multă informație în timpul limitat pe care îl avem la dispoziție. Varianta de planificare 4x4-4 (4 ore în 4 zile din 4 săptămâni) a fost verificată de-a lungul a nu mai puțin de 24 de ani (!!!) și puteți vedea asta privind la Afișul primului curs de inițiere (în AutoCAD) din aprilie-mai 1991. Acesta este și motivul pentru care am adăugat particula „legendar” în denumirea cursului.

Cine dorește cu adevărat să învețe (și nu doar să primească un certificat cu valoare discutabilă - vezi Certificat de Participare) este invitat/ă să dea curs îndemnurilor și îndrumărilor noastre de mai jos.

2. Motivație și unelte software la dispoziția cursantului

Dintre meșteșugurile civilizațiilor, abilitatea de a modela obiecte în minte înainte de a le aduce în realitate a fost și va fi dintotdeauna principalul talent al inginerului sau al designerului, chiar și atunci când - în antichitate - aceștia se numeau altfel. Vorbesc aici despre adevăratul inginer, sau adevăratul designer, să fim înțeleși. Fără acest talent nativ nici nu prea poți face față în domeniu.

Avantajul modelării cu calculatorul este potențat enorm de apariția relativ recentă a domeniului „3D Printing”, prin care aproape că aducem de-a dreptul în realitate obiecte care se nasc mai întâi în mintea noastră (vezi AICI). Cu toate acestea, oricât de talentați am fi, degeaba avem în minte obiectul dacă nu știm să-l transpunem într-o formă digitală, compatibilă cu mașinile care-l vor naște. Pe scurt, tocmai acesta este obiectul cursului: modelarea obiectelor și a ansamblurilor folosind un software neașteptat de accesibil oricui - Autodesk Inventor.

Presupunând că fac parte dintr-una dintre categoriile profesor, student, elev, doctorand sau cercetător într-o universitate, cursanții pot să-și descarce / instaleze / autorizeze propriile lor licențe de Inventor urmând îndrumările din acest document: Download Software de la Autodesk.pdf

Iar ca să fac o recomandare privind posibilitățile ce vă vor sta la dispoziție după ce veți învăța mai bine Inventor, vă invit să vă înscrieți pe www.GrabCAD.com - portalul inginerilor din toată lumea (peste 6 milioane de membri). Este vorba doar de a introduce un nume și o parolă de acces. După aceea folosiți „Search community” și scrieți acolo numele meu (stancescu). Veți găsi peste 100 de mici proiecte migălite de mine pentru studenți de-a lungul timpului, pe care le veți putea descărca (download) în calculatorul vostru și le veți putea deschide cu Inventor pentru a vedea cum sunt realizate. La majoritatea găsiți și un film privind funcționarea (link-ul de la „Video” al proiectului). Vă previn că acolo totul este scris în limba engleză. Despre toate astea vom mai vorbi și la curs dar, ca să aveți o idee despre ce puteți face cu Inventor, lansați playlist-ul cu toate animațiile proiectelor mele de pe GrabCAD puse pe Youtube aici: PlayList

Prof. univ. Emerit Dr. ing. Constantin Stăncescu
Entuziast CAD la 74 de ani!

 

3. Tabel de prezență

Cursanții care doresc să primească certificat de participare la curs sunt avertizați că trebuie să fie prezenți în toate cele patru zile ale cursului. Numele lor se află în lista dată mai jos, iar prezența se face în fiecare zi aleator, într-una dintre cele patru ore. Atunci când un cursant lipsește, acesta este scos din listă automat. De ce? Păi, nemaiputând să primească certificat, nu e cazul să ne pierdem vremea pentru a afla dacă este sau nu în sală. Și așa consumăm prea mult timp ca să facem efectiv prezența. Este lesne de înțeles că, în aceste condiții, lista pretendenților la certificate va scădea zi după zi. Ca urmare lista va scădea sau va fi staționară, dar nu va putea nicidecum să crească.
Cei care nu doresc certificat pot veni în sală doar de plăcere, în orice zi, fără a fi apelați nominal pentru prezență, nu-i așa?

Urmează lista celor prezenți în prima zi de curs. Datele care apar în această listă sunt cele care vor fi puse în Certificate - sunteți rugați să le verificați cu mare atenție!

!Cursanti - Lista de prezenta.pdf

Dacă găsiți erori sau neconcordanțe vă rog să le semnalați pe adresa constantin@stancescu.ro.

 

4. Materialele promise

Workstation - recomandată pentru Inventor (specificație); necesar să se achiziționeze DOUĂ monitoare (vezi cum e cu trei monitoare AICI)
Lista prescurtărilor (Shortcuts), precum F6 = Vizualizare izometrică etc.

 

5. Recomandări

Având la dispoziție Manualul și Îndrumarul de Inventor, cursanții pot să pună în practică procedurile prezentate în pps-urile date la fiecare curs mai jos. Așteptând să vină următoarea zi de curs fără a face nimic este total neproductiv. Căutați să refaceți personal fiecare exercițiu dat în pps-urile de la cursurile deja prezentate și veți putea înțelege mai bine ceea ce se va prezenta la următorul curs.

În săptămâna de după prima zi de cursuri sunteți invitați să efectuați lucrarea L2-10 din Îndrumar (pag. 135 din PDF). Aveți grijă să respectați pas cu pas ceea ce se prezintă în lucrare, obținând astfel piesa din fig. 3. Puneți-i, de exemplu, numele Parghie L2-10 - ANTON Sorina.ipt, și trimiteți-mi-o prin e-mail pe adresa constantin@stancescu.ro. Sigur, puneți numele vostru și nu al colegei care se va ocupa de predarea la Casieria UPB a banilor pe certificate. Tot așa va fi și la Concursul de Inventor despre care se va vorbi mai jos. Îmi veți trimite modelul ipt al unei piese, iar eu îl voi analiza cu atenție, pentru a stabili ierarhia câștigătorilor.

Înainte de a-mi trimite soluția, vă rog să verificați piesa obținută de voi vs. desenul tehnic din fig. 3 a lucrării L2-10 din Îndrumar. Abia așa veți fi siguri că ați lucrat corect! Pentru a măsura cotele piesei puteți folosi unealta Measure (prescurtare prin tasta M). Dacă ați făcut o măsurătoare și vreți să mai faceți una, nu părăsiți unealta, ci faceți click într-o zonă liberă de pe spațiul grafic, iar apoi indicați alte elemente de măsurat (plane, muchii, puncte, suprafețe cilindrice etc.)

 

6. Soluțiile la lucrarea L2-10 din Îndrumar

Și în acest an am primit soluții de la cursanții care au modelat pârghia ce face obiectul tutorialului prezentat în lucrarea de laborator L2-10 din Îndrumarul de Inventor. Găsiți AICI soluțiile acelor cursanți ordonate după data și ora primirii fișierului Parghie L2-10.ipt.
În același mod vor fi analizate și prezentate soluțiile la Concursul de Inventor lansat sâmbătă, 9 noiembrie 2019, la ora 10:00 fix. Lansarea va fi prezentată la punctul 7. mai jos, exact la acea oră.

 

7. Concurs de Inventor - lansat sâmbătă, 10 nov. 2019, ora 10:00 a.m.

Tema de concurs este modelul realizat cu programul Autodesk Inventor 2020 (sau mai vechi) al unei elici de ventilator respectând cu exactitate tutorialul prezentat în clipul video Youtube de AICI.
Concursul are drept scop obținerea modelului 3D al elicei concretizat în fișierul .ipt, salvat după pacurgerea integrală a tutorialului.
Lansați mai întâi programul Inventor, iar apoi rularea clipului.
Dacă folosiți două monitoare în loc de unul aveți un avantaj fiindcă puteți pune Inventor pe un ecran și clipul pe celălalt.
Măriți prezentarea clipului pe tot ecranul și opriți-l cu un click pe spațiul grafic oricând doriți.
Observați în primul rând că acțiunile sunt redate în timp real, adică nu sunt nici încetinite, nici grăbite, ci exact așa cum le-a parcurs și le-a înregistrat autorul. Dacă, totuși, doriți să rulați clipul la viteză mai mică, faceți click pe rotița Settings ce apare în zona din dreapta jos a ecranului Youtube, iar apoi alegeți la Playback Speed o valoare subunitară în loc de „Normal”.
Reveniți la ecranul Inventor și creați pas cu pas schițele și volumele în ordinea prezentată în clip. Faceți comutarea între Youtube și Inventor oricât de des, astfel încât să vă asigurați că respectați toate construcțiile din clip.
NU VĂ GRĂBIȚI!
Bazându-ne pe experiențele din anii trecuți - deși totul se vede clar în clip - iată câteva precizări:

 1.  Selectați șablonul Standard (mm).ipt și nu altul!
 2.  Pentru prima schiță selectați planul XY și nu altul!
 3.  Pentru o mai bună ambianță folosiți succesiunea de taste Alt, apoi F, apoi I (așa cum v-am tot arătat la curs), selectați tab-ul Colors din casetă, iar apoi alegeți Winter Night ca fundal.
 4.  Dacă Inventor nu vă prezintă mini toolbar-urile pentru cele 7 casete de dialog cu care sunt asociate (Extrude, Revolve, Fillet, Shell, Face Draft, Chamfer și Joint) - așa cum se văd unele dintre ele în clip - puteți să le activați folosind din tab-ul View (sus, pe ribbon) unealta User Interface prin bifarea Mini-Toolbar.


Referindu-mă la minutele clipului iată câteva precizări obligatorii pentru concursul nostru:

 •  La minutul 5:07 puneți condiția de tangență între ultimele două arce trasate
 •  La minutul 8:17 este folosită comanda Stitch (în română: „coasere”) prin care mai multe suprafețe sunt legate împreună pentru a forma o unică suprafață
 •  La minutul 8:43: Dacă apare un mesaj de eroare în urma aplicării comenzii Stitch selectați opțiunea Accept și megeți mai departe. Aceasta se datorează versiunii Inventor cu care lucrați și care este mai nouă decât Inventor 2015 cu care a fost făcut clipul.


Un sfat prietenesc: Nu predați lucrarea înainte de a verifica respectarea tuturor condițiilor de mai sus.
Nu lăsați schițe, cote, plane de lucru, axe de lucru sau puncte de lucru vizibile pe model. Folosiți atributul Visibility pentru a le ascunde.
Predarea se face trimițându-mi fișierul cu elicea ca atașament al unui mesaj, pe adresa constantin@stancescu.ro
Fișierul va purta numele ELICE - DRAGHICI Catalin.ipt, unde în loc de DRAGHICI Catalin veți pune numele vostru fără diacritice!

IMPORTANT: Termenul de predare a soluției Dvs. este joi 14 noiembrie, ora 7 dimineață (ca să am timp să finalizez analiza lucrărilor în ziua de joi). Dacă ați trimis o soluție și observați după aceea o cât de mică greșeală, nu ezitați să retrimiteți soluția corectă, dar încadrați-vă în termen! În astfel de cazuri voi considera ultima trimitere ca fiind cea oficială.
Procedura mea de lucru va fi aceeași ca și în anii trecuți. Voi studia cu atenție soluțiile în ordinea primirii și voi acorda cele trei premii primelor trei soluții corecte, în acea ordine. După ce ajung la acordarea premiului III nu voi mai studia restul soluțiilor, fiindcă verificarea necesită timp și nu este deloc simplă. Și așa, cred că voi fi nevoit să analizez mai mult de trei soluții, poate chiar pe toate cele primite, vă dați seama... Trebuie să mă asigur că soluțiile reținute sunt absolut corecte și că premiile au fost acordate corect. Premianții vor fi anunțați în ziua premierii - adică vineri 15 noiembrie 2019 la ora 16. Suspansul trebuie să fie maxim!

Succes!!!
Prof. C. Stăncescu

PS: Cred că v-ați dat seama că și eu a trebuit să fac ce faceți voi - să creez acest model pas cu pas. Motivul? Pe de o parte a trebuit să mă asigur că acel clip este corect, iar pe de alta este necesar să am un etalon făcut de mine, cu care să compar soluțiile voastre.

REZULTATELE CONCURSULUI

Concluziile concursului : Am dat o temă ușoară în intenția de a atrage cât mai mulți concurenți. Totuși, tema s-a dovedit atât de ușoară încât primii trei concurenți care au trimis soluții au fost chiar cei care au luat premiile! O altă surpriză a fost că cel de-al treilea premiant a lipsit de la curs. Este studentul CANTORIU Răzvan-Gabriel pe care îl rog și pe această cale să-mi trimită un mesaj ca să-i pot înmâna premiul. Conform Regulamentului, din pricină că a lipsit când s-a făcut prezența, Răzvan nu mai poate să primească Certificatul.

 

8. Desfășurarea cursului

Ziua I - 1 noiembrie 2019

 • Curs 01 Introducere, Exemplu (Furca)
 • Curs 02 Schițare, Cotare, Restricții
 • Curs 03 Caracteristici generate (Features)
 • Curs 04 Elemente geometrice de lucru

Ziua II - 8 noiembrie 2019

Pentru studenții/studentele de la Inginerie Medicală iată un tutorial dedicat: Modelarea unui stent. Vă rog să-l parcurgeți cu atenție fiindcă l-am creat special pentru voi! Am primit deja o primă soluție de la colega voastră CRĂCIUN Mariela-Mădălina - Felicitări!

Ziua III - 15 noiembrie 2019

 • Premierea câștigătorilor Concursului de Inventor. Câștigătorii sunt:

Premiul I    - TROACĂ Alexandru-Cristian - Student, Facultatea Inginerie Mecanică și Mecatronică, Specializarea Mecanică Fină și Nanotehnologii, anul 2, UPB
Premiul II   - TRANDAȘ Nicoleta - Studentă, Facultatea Inginerie Medicală, anul 2, UPB
Premiul III  - CANTORIU Răzvan-Gabriel - Student, Facultatea Inginerie Mecanică și Mecatronică, Specializarea Mecatronică, anul 2, UPB

 • Curs 09 Suprafețe avansate
 • Curs 10 Analiza cu elemente finite (Componente)
 • Curs 11 Simulare dinamică (componentele se modelează așa cum se arată în L6-05)
       Supliment: L6-05 Inițiere in simulare dinamică - Pendulul
 • Curs 12 Animație avansată cu Inventor Studio
      Supliment: L7-04 Animație avansată - funcționare (Componente)
   

Ziua IV - 22 noiembrie 2018 

 • Curs 13 Piese din tablă
 • Curs 14 Design Accelerator - Generatorul de cadre
      L6-04 Analiza cu elemente finite - cadre - supliment
 • Curs 15 Design Accelerator - Arbori, came, arcuri
 • Curs 16 Design Accelerator - Transmisii mecanice

 

360°

1 noiembrie 2019 - Prima zi de curs
(activați caseta de mai sus pentru a vedea sala în 3D!)

 

Alocuțiunea Decanului Facultății IIR - Prof. univ. Dr. ing. Ec. Cristian DOICIN

Alocuțiunea Decanului Facultății IIR - Prof. univ. Dr. ing. Ec. Cristian DOICIN

Shhhhh - a început cursul - cu premiile RADIENT Consulting pe masă...

Premiul I - Alexandru-Cristian TROACĂ, Mecanică și Mecatronică, anul 2

Premiul II - Nicoleta TRANDAȘ, Inginerie Medicală, anul 2
(Premiul III - 
Răzvan-Gabriel CANTORIU, Mecanică și Mecatronică, anul 2 - ABSENT)

Moment de pauză...

Distribuirea certificatelor...

---ooo000ooo---
La revedere!
Ne reîntâlnim (cu alți cursanți) pe 6 noiembrie 2020...