După 20 de ani...

 

Index de articole și autori

 

Azi, 12 mai 2005, la peste 10 ani de la apariţie, am decis să scanez şi să prezint aici cele 61 de numere ale revistei „Hello CAD Fans" (1991 - 1999), care însumează fix 2396 pagini numerotate.

Am primit această sugestie de la împătimiţii cititori Alexandru POZDÎRCĂ şi Kálmán ALBERT de la Universitatea Petru Maior din Târgu Mureş într-o întâlnire de lucru pe care am avut-o la o păstrăvărie de lângă Sovata. Aceştia au participat ani de zile la revistă, atât cu materiale scrise cât şi în calitate de concurenţi la ambiţiosul Concurs de AutoCAD promovat de revistă (concursul a fost lansat în numărul 10). Pe lângă ei, dacă vă uitaţi la caseta redacţională şi la articolele cu care au participat la revistă, vedeţi nume devenite acum celebre pentru performanţele firmelor pe care le conduc. Aceştia erau atunci fie studenţi, fie absolvenţi proaspeţi ai facultăţilor din Politehnică sau Arhitectură, din Bucureşti şi din toată ţara. Unul dintre ei este studentul Radu Georgescu, românul care prin 2004 a vândut soft la Microsoft pe milioane de dolari! Iar ca să nu fie dubii, acest student a absolvit Facultatea TCM - de profil mecanic - din Politehnică (actualmente IMST = Ingineria şi Managementul Sistemelor Tehnologice), şi nu vreuna de informatică sau cibernetică. Altul este Cristian Doicin, actualul meu Decan de la Politehnică... Pe amândoi i-am condus la diplomă şi cu toţi mă mândresc! Tot facultatea TCM a absolvit şi fiul meu, Bogdan Stăncescu, românul care a introdus Wikipedia în limba română -- dar el nu se pune...

De fapt, revista a apărut după ce am început să țin cursuri de AutoCAD în Politehnică. Iată mai jos afișul primului curs de acest fel din România, afiș recuperat prin grija fostului meu student Liviu Ciupitu. SIAC era Societatea de Inginerie Asistată de Calculator în care eu eram membru fondator. În 1991 cursul valutar oficial era de 300 lei/USD, așadar înscrierea în SIAC plus taxa pe un an echivalau cu 67 cenți de dolar american - acesta era prețul participării la curs!

 

Afiș cu Primul curs de AutoCAD din România

 

Daca o să aveţi bunăvoinţa să „răsfoiţi" revistele în tihnă, veţi vedea că în HCF-18 este prezentată înfiinţarea Clubului „CAD Fans" (16 ianuarie 1993), unde s-au înscris persoane din toată ţara. Ulterior, pe 24 septembrie 1993, Clubul s-a afiliat la EAAUG (European Association of Autodesk User Groups), iar în 1995 am primit Legitimație de la Clubul American de profil (NAAUG), pe care am găsit-o recent și am scanat-o.

O menţiune aparte merită concursul de AutoCAD. Acesta a atras enorm de multă atenţie din partea cititorilor. Eu mă ocupam să născocesc temele, iar mai întâi Claudiu Oprea şi apoi Daniela Pastramă se chinuiau să interpreteze răspunsurile şi să le dea punctajul stabilit. De la HCF-36 nu i-am mai avut drept colaboratori pe nici unul dintre ei, aşa că a trebuit să fac singur toată treaba... Eu centram, eu dădeam cu capul! Dar merita: într-o vreme în care a achiziţiona un PC era un obiectiv foarte greu de realizat, noi ajunsesem să dăm ca premii un calculator cu plotter sau licenţe de AutoCAD oficiale! Dacă acum nu ni se par mari niște sume de sute sau mii de euro, atunci era cu totul dificil să deţii 800-1000 dolari (sau chiar mai mult - uitaţi-vă în revistă) pentru a-ţi lua un PC. Era aproape imposibil, ce să mai vorbim!

Iar dacă vreţi să vedeţi cât de strânse erau legăturile noastre cu cititorii n-aveţi decât să vă uitaţi pe pagina de dialog cu cititorii (ultima pagină) din fiecare număr. Veţi surprinde chiar pasaje înduioşătoare...

Veţi mai observa - cu surprindere - că, deşi această revistă era făcută preponderent de către ingineri, totuşi nu are greşeli gramaticale! De ce? Fiindcă stăteam nopţile şi revedeam fiecare articol cu infinită răbdare... Începând cu HCF-57 am început să pun în ultima pagină o casetă cu conjugări, declinări, pronume - noutăți, pentru uzul inginerilor - mă rog... Nu mai spun că primeam articolele scrise în Wordstar sau alte editoare arhaice şi trebuia să le convertim pe toate şi să le punem în pagină cu Ventura Publisher. Mai făceam ceva: puneam subtitluri, adăugam diverse explicații etc., iar autorii nu se supărau, fiindcă aduceam textele în atmosfera general - prietenoasă adoptată de revistă. O altă caracteristică demnă de semnalat: politeţea. Uitându-ne în paginile revistei, vom vedea că persoanele sunt apelate reverenţios: Dl., D-na. etc. Ce vedem în publicaţiile de azi? Păi, uitaţi-vă şi comparaţi...

Abia după aproape patru ani, adică începând de la nr. 38, revista a căpătat un aspect cât de cât profesional, faţă de înfăţişarea de publicaţie tehnică, cu valenţe grafice modeste.

În momentele sale de glorie, revista avea 1150 de abonaţi (!!!). Părerea mea de rău este că nu am putut continua să o scot, încercând să trec de la AutoCAD la Mechanical Desktop, apoi la Autodesk Inventor. Problema a fost că nu am avut prea multe reclame publicate - care ar fi adus bani - iar preţul revistei a fost menţinut la valori mici. Din lipsă de experienţă n-am nimerit balansul potrivit între preţul revistei şi numărul de reclame, astfel încât la un moment dat a trebuit sa renunţ (se spune că o revistă care are mai puţin de 30% din suprafaţă cu reclame plătite nu este rentabilă). Degeaba ne-am înscris firma ca dealer de AutoCAD, degeaba am făcut soft pe contract: reclama proprie nu ne-a ajutat deloc...

Îmi aduc aminte că, în vreo câteva rânduri, am contribuit cu salariul meu de la Politehnică pentru a face sa apară unele dintre ultimele numere. Ce ştiam sigur era că am mereu ceva de spus în domeniu, iar dovada este că ultimele numere le scriam aproape singur! Iar de vorbit... nu mai zic! Uitaţi-vă la Curs iniţiere Inventor în 16 ore şi vă lămuriţi...

Oricum, revista a suscitat un atât de mare interes, încât şi acum, după atâţia ani, mulţi profesionişti CAD din România îşi amintesc de vremurile când aşteptau înfriguraţi apariţia următorului număr... Sunt sigur că, în timp, mulţi dintre cei care la vremea respectivă erau interesaţi de revistă vor lua legătura cu mine pentru a-şi depăna amintiri din acea perioada. Aştept aceste mesaje pe adresa constantin@stancescu.ro şi le voi reproduce cu plăcere - rezervându-mi dreptul de a limita textul la vreo 1000 de caractere.

Am făcut și un index al articolelor și autorilor, pe care l-am pus și la începutul acesei pagini web, astfel încât să puteți găsi ușor articolele dorite sau autorii, dar și pentru ca datele să poată fi regăsite de oricine, printr-o căutare simplă cu Google, de exemplu. Făcând click pe capul de tabel, veți obține ordonarea coloanei alese - crescător sau descrescător - astfel încât să ajungeți cât mai comod la datele urmărite. Veți avea în vedere că, dacă faceți click pe un nume de articol din cadrul tabelului, veți fi transferați imediat la pagina respectivă din revista în care se află acel articol. Cum asta înseamnă deschiderea efectivă a pdf-ului cu acea revistă, va trebui să așteptați un timp semnificativ, fiindcă mărimile pdf-urilor sunt între 48 și 98 MB!! Asta trebuie să vă pună în gardă pentru a nu da curs invitației dacă nu dispuneți de o conexiune Internet cu bandă largă (fibră optică). Dacă, totuși, i-ați dat curs, vă va apărea o scală a progresului descărcării paginii. Selectați opțiunea Back, pentru a părăsi această operație dacă vedeți că progresul este prea lent.

 

Prof. Constantin STANCESCU
9 mai 2011

P.S. Citiţi la sfârşit părerile cititorilor! Eu unul, la vârsta mea, primind astfel de aprecieri, m-aş putea gândi că mor liniştit -- am lăsat o mică dâră în urma mea... Dar nu mă las furat de melancolie! Am trecut de ani buni la Inventor şi vreau sa arăt la toată lumea - prin cărţile şi cursurile mele - cât de mult poate beneficia un inginer (mecanic) de pe urma unui astfel de software! Iar dovada este lesne de găsit - uitați-vă la pagina Tutorials!

Notă: Revista a fost scanată la rezoluţia de 150 dpi, nici prea mare, nici prea mică. La fiecare număr am pus şi pachetul cu fişierele programelor AutoLISP, a menu-urilor, script-urilor sau utilitarelor din acel număr, pentru a nu fi nevoiţi să le introduceţi de mână, buchisind textul scanat, ori căutându-le cine ştie pe unde. De la HCF-32/33 a fost adăugat un supliment - Info News - format din una sau mai multe coli tipografice ataşate în capse la mijlocul revistei. Suplimentul conţinea informaţii de interes general din domeniul informaticii - atât hardware cât şi software. Ulterior - de la HCF-36 - suplimentul a fost inclus în revistă, având paginile numerotate la rând cu celelalte şi fiind menţionate în cuprins. De la numărul 49 copertele nu au mai fost numerotate. Între paranteze am pus mărimea fişierului .pdf şi data reală a apariţiei fiecărui numar - acolo unde am ştiut-o cu exactitate!

Index de articole și autori (citește mai sus avertizarea de bandă largă)

Hello CAD Fans - 01 (48.0 MB/20 iun 1991) - Prog01
Hello CAD Fans - 02 (48.2 MB/5 aug 1991) - Prog02
Hello CAD Fans - 03 (48.0 MB/11 sep 1991) - Prog03
Hello CAD Fans - 04 (48.2 MB/15 oct 1991) - Prog04
Hello CAD Fans - 05 (48.0 MB/21 nov 1991) - Prog05
Hello CAD Fans - 06 (48.0 MB/23 dec 1991) - Prog06
Hello CAD Fans - 07 (48.5 MB/30 ian 1992) - Prog07
Hello CAD Fans - 08 (48.5 MB) - Prog08
Hello CAD Fans - 09 (48.7 MB) - Prog09
Hello CAD Fans - 10 (49.1 MB) - Prog10
Hello CAD Fans - 11 (48.8 MB) - Prog11
Hello CAD Fans - 12 (48.7 MB) - Prog12
Hello CAD Fans - 13 (48.7 MB) - Prog13
Hello CAD Fans - 14 (48.9 MB) - Prog14
Hello CAD Fans - 15 (49.1 MB) - Prog15
Hello CAD Fans - 16 (49.1 MB) - Prog16
Hello CAD Fans - 17 (49.1 MB) - Prog17
Hello CAD Fans - 18 (49.2 MB/31 ian 1993) - Prog18
Hello CAD Fans - 19 (49.0 MB/4 mar 1993) - Prog19
Hello CAD Fans - 20 (49.2 MB/8 apr 1993) - Prog20
Hello CAD Fans - 21 (49.1 MB/4 mai 1993) - Prog21
Hello CAD Fans - 22 (49.3 MB/7 iunie 1993) - Prog22
Hello CAD Fans - 23 (49.3 MB/8 iul 1993) - Prog23
Hello CAD Fans - 24 (48.9 MB/26 iul 1993) - Prog24
Hello CAD Fans - 25 (48.8 MB/17 sep 1993) - Prog25
Hello CAD Fans - 26 (48.9 MB) - Prog26
Hello CAD Fans - 27 (48.8 MB/10 dec 1993) - Prog27
Hello CAD Fans - 28 (49.3 MB) - Prog28
Hello CAD Fans - 29_30 (98.2 MB/4 mar 1994) - Prog29_30
Hello CAD Fans - 31 (55.3 MB/9 mai 1994) - Prog31
Hello CAD Fans - 32_33 (63.8 MB/25 iul 1994) - Prog32_33 - Info News 32_33
Hello CAD Fans - 34_35 (68.2 MB) - Prog34_35 - Info News 34_35
Hello CAD Fans - 36 (73.2 MB/1 mar 1995) - Prog36
Hello CAD Fans - 37 (72.7 MB/1 apr 1995) - Prog37
Hello CAD Fans - 38 (85.1 MB/5 mai 1995) - Prog38
Hello CAD Fans - 39 (84.2 MB/20 iun 1995) - Prog39
Hello CAD Fans - 40 (83.8 MB/25 iul 1995) - Prog40
Hello CAD Fans - 41 (83.0 MB/27 sep 1995) - Prog41
Hello CAD Fans - 42_43 (83.2 MB/3 nov 1995) - Prog42_43
Hello CAD Fans - 44 (84.3 MB/11 ian 1996) - Prog44
Hello CAD Fans - 45 (89.0 MB/21 feb 1996) - Prog45
Hello CAD Fans - 46 (88.8 MB/3 mai 1996) - Prog46
Hello CAD Fans - 47 (87.7 MB/6 mai 1996) - Prog47
Hello CAD Fans - 48 (93.5 MB) - Prog48
Hello CAD Fans - 49 (84.8 MB/7 oct 1996) - Prog49 - Coperte49
Hello CAD Fans - 50 (88.6 MB/15 ian 1997) - Prog50 - Coperte50
Hello CAD Fans - 51 (89.0 MB/26 feb 1997) - Prog51 - Coperte51
Hello CAD Fans - 52 (88.9 MB/12 mai 1997) - Prog52 - Coperte52
Hello CAD Fans - 53 (83.2 MB/3 sep 1997) - Prog53 - Coperte53
Hello CAD Fans - 54 (83.2/11 nov 1997) - Prog54 - Coperte54
Hello CAD Fans - 55 (82.8 MB/23 dec 1997) - Prog55 - Coperte55
Hello CAD Fans - 56 (83.2 MB/31 mar 1998) - Prog56 - Coperte56
Hello CAD Fans - 57 (82.3 MB/25 iul 1998) - Prog57 - Coperte57
Hello CAD Fans - 58 (69.9 MB/9 dec 1998) - Prog58 - Coperte58
Hello CAD Fans - 59 (79.9 MB/9 feb 1999) - Prog59 - Coperte59
Hello CAD Fans - 60 (70.2 MB/2 apr 1999) - Prog60 - Coperte60
Hello CAD Fans - 61 (70.0 MB/20 iul 1999) - Prog61 - Coperte61

 

Părerile cititorilor

===001 / 28 mai 2011===================

Revista aceasta a fost "Biblia" mea in anii 92-95. In saptamina in care trebuia sa ajunga revista nu mai aveam stare, parca eram un copil in asteptarea cadourilor.
Ce vremuri... A fost scrisa intr-un limbaj foarte prietenos, mai... ALTFEL decat majoritatea cartilor citite in anii urmatori (pe atunci nu prea existau publicatii IT in Romania), de aceea mi-a fost mereu dor de stilul de redactare al prof. Stancescu.
Pacat ca in ziua de azi nu se mai publica asa ceva, de aceea generozitatea dumnealui de a le pune la dispozitia tuturor este foarte binevenita, chiar daca revista se refera la versiuni mai vechi de AutoCAD; daca stii ce scrie in aceste reviste poti lucra cu succes in versiunile noi; eu unul nu am mai lucrat in AutoCAD din 1996 (invatasem numai din revistele HCF!) iar anul acesta am revenit la versiunea 2011, unde, constat cu placere, ma descurc binisor folosind comenzile din AutoCAD 10, 12. Nu prea utilizez icon-urile din ribbon... La acea vreme comenzile au fost asa de bine documentate in revista, ca mi le-am amintit usor dupa 15 ani de pauza.
Astept celelalte numere, doarece colectia mea am donat-o unui student la mecanica, in urma cu 8 ani. Nu-mi pare rau, i-a fost foarte utila -- am facut un bine unei intregi grupe de studenti (mi-a spus omul ca circula intre ei de ajunsese lipita cu scotch:)

Inca o data TOATA STIMA pentru prof. Stancescu
Ing. Adrian Stratulat

===002 / 3 iunie 2011===================

Domnule Profesor,

Felicitari!
Am avut deosebita placere sa absolv cu Dvs cursul de AutoCAD chiar in 1990, sau poate '91. Mi-aduc aminte cand a aparut primul numar al revistei si urmatoarele. Mi-aduc aminte cum stateam serile - noptile nu puteam, ca erau altii abonati, mai ales cei din camine - ca sa apuc sa lucrez la PC pe AutoCAD Release 9, apoi 10, apoi au aparut 11 si 12 destul de rapid. Imi aduc aminte cum trageam hasurile, era un chin - daca te gandesti cum a evoluat si cum se hasureaza acum. Eram drogat, fascinat! Stateam pana cand plecau asistentii, seara tarziu.
Tare mult as dori sa ne mai revedem, Domnule Profesor!
Acum proiectez in 3D la cabine Faraday ptr. RMN (medicina). Alta perspectiva. Dar mi-e dor de zilele de studentie.
Ma bucur inca odata de initiativa Dvs.
Sa va dea Dumnezeu sanatate, sa ne intalnim cu bine!
Daca aveti nevoie de ceva, va rog sa nu ezitati sa ma contactati.
Inca odata, ma bucur nespus ca ati fost profesorul meu.

Cu deosebita stima,
Liviu Mihet

===003 / 16 iulie 2011===================

Buna ziua domnule profesor,
 
Va multumesc foarte mult pentru darul pe care mi l-ati facut.
Am aproape toate revistele "Hello CAD Fans" iar PDF-urile imi completeaza colectia. Acum pot spune ca am chiar toata colectia. Revista "Hello CAD Fans" a fost abc-ul pentru AutoCAD si pentru AutoLISP. Atunci cand citesc revista parca as sta de vorba cu dumneavoastra "face to face". O revista care te entuziasmeaza, care iti mareste increderea in tine, chiar si dupa 20 de ani.
 
Cu deosebita stima si consideratie,
 Banu Adriana

===004 / 22 iulie 2011===================

Stimate Domnule Profesor,

Aşa cum bine ştiţi, sunt unul din fanii dvs. privind desenarea şi proiectarea CAD şi atât revista,  cât şi cărţile dvs. mi-au fost "ferestre" deschise în tainele proiectării tehnologice şi în iniţierea studenţilor de la Universitatea "Eftimie Murgu" din Reşiţa, la Facultatea de Inginerie.
Acum, mulţi dintre absolvenţii TCM lucrează în domeniul CAD la firme din străinătate şi, când vorbesc de Reşiţa, spun cu "fală" că le-a fost util tot ce am făcut la ore în anii '90, având ca suport cursurile dvs. De aceea, cu recunoştinţă şi bucurie în suflet, vă mulţumesc pentru tot şi vă doresc ani mulţi şi alte multe împliniri alături de cei dragi.
Şi... de ce nu, un forum de discuţie despre ce ar trebui să fie învăţământul tehnic superior românesc în domeniul mecanic, pentru ca entropia informaţiilor să nu mai fie o dezordine organizată, iar tinerii să nu poată selecta ceea ce le este util.
Anul acesta, în 13-15 octombrie 2011, Universitatea noastră va aniversa 40 de ani de existenţă a învăţământului tehnic superior la Reşiţa. Era anul 1971 când Reşiţa însemna un centru industrial recunoscut. Vremurile au trecut, iar Banatul de Munte are acum doar un potenţial nelustruit şi necunoscut.

Multă sănătate, Domnule Profesor.
Prof. univ. Dr. ing. Gheorghe POPOVICI, UEM Reşiţa

===005 / 14 septembrie 2011===================

Stimate Domnule Profesor,
 
Prin intermediul unui prieten, am aflat de inițiativa Dvs. de a face disponibile pentru download toate numerele revistei “Hello CAD Fans”.
Vă mulțumesc foarte mult, revista a însemnat foarte, foarte mult pentru mine in anii ’90. Am început să o citesc constant și să colecționez toate numerele incepând cu anul 1993 (când eram student la Iași), iar acum, descărcând toată colecția, am citit cu mare bucurie și numerele de la început. A fost o muncă de pionerat extraordinară, care merită toată considerația; în articolele Dvs. ați îmbinat perfect rigoarea tehnică cu un stil prietenos. De asemenea, efortul organizatoric de a scoate revista în acele vremuri dificile a fost unul ce trebuie remarcat.
Vă doresc mult succes și apreciez foarte mult tot ce ați facut (și faceti) pentru CAD-ul românesc.
 
Cu stimă,
ing. Florin Moraru / Botoșani