Masterat IAAC, Facultatea IMST - UPB [Disciplina P3DP1]

Ultima actualizare: 23 nov. 2016
Această pagină web este destinată studenților din anul I, programul de masterat Inginerie Avansată Asistată de Calculator (IAAC), de la Facultatea Ingineria și Managementul Sistemelor Tehnologice (IMST) din Universitatea POLITEHNICA din București (UPB)


1. Terminologie

În primul rând trebuie să fixăm o terminologie.

  • Atunci când spunem Doctor (în științe) înțelegem omul care poartă acel titlu, iar când spunem Doctorat ne referim la stagiul de pregătire pe care l-a urmat un doctorand pentru a căpăta titlul cu pricina
  • Tot așa, titlul de Master (Master of Science etc.) este obținut de un masterand în urma unui stagiu numit Masterat

Ca urmare, va trebui să evităm frazele de genul „efectuez un Master”, care ne-ar duce la tautologia evidentă „m-am încris la un program de Master ca să devin Master”. Va fi corect să spunem „sunt masterand și parcurg un program de Masterat”.

2. Despre Lucrarea de casă

În această pagină se găsesc informații privind Lucrarea de casă pe care trebuie să o întocmească studenții de la programul de masterat IAAC (Inginerie Avansată Asistată de Calculator) ce contează ca Examen la disciplina P3DP1 (Proiectare 3D Parametrică - partea 1) - Titular disciplină: Prof. C. Stăncescu.

Lucrarea constă în modelarea cu Autodesk Inventor® (numit Inventor în continuare) a unui ansamblu și prezentarea pe Youtube a două filmulețe conținând:

  • Prezentarea asamblării componentelor (inversul explodării)
  • Prezentarea animată a funcționării ansamblului

Filmulețele „urcate” pe Youtube trebuie să fie realizate la un nivel de rezoluție și de detaliu suficient de mare încât să permită atât înțelegerea formei fiecărei componente și a modului de inserare în ansamblu, cât și funcționarea ansamblului, cu punerea în evidență a fiecărei mobilități. În descrierea (Description) sub formă de text a mecanismului se va folosi limba română și vor fi prezentate informațiile necesare și suficiente pentru înțelegerea asamblării (primul film) și a funcționării mecanismului (al doilea film). Textele pot suferi corecții, care vor fi operate chiar de către autor pe filmulețele deja aflate pe Youtube. Abia după ce și aceste texte vor fi validate, vă voi comunica ce notă ați primit la Lucrarea de casă.

Temele pentru Lucrarea de casă au fost identificate pe Youtube și au fost alocate aleator - ca bilete de examen - fiecărui student.

În cadrul cursului și a lucrărilor de laborator la disciplina P3DP1 este folosit pachetul Inventor de Proiectare Asistată de Calculator
 deoarece acesta poate fi descărcat, instalat și autorizat în ultima versiune de către orice student pe calculatorul de acasă. Citiți mai multe despre acest aspect AICI.

Pentru a studia materialele prezentate la curs și laborator - ca pregătire pentru Lucrarea de casă - mergeți AICI.

3. Despre Pack and Go

Atunci când doriți să-mi trimiteți un ansamblu spre a-l analiza va trebui să-mi includeți atât fișierul .iam, cât și TOATE componentele sale, fie că sunt proiectate de voi, fie că sunt luate din Content Center, ori se află în (sub)directoare diferite. Pentru a vă asigura că le-ați adunat pe toate într-un singur director veți folosi procedura Pack and Go. - vezi Pack and Go - Utilizare eficienta. Compactați în format .zip sau .rar acel director cu tot conținutul lui, puneți-i NumelePrenumele vostru (așa cum scrie mai sus) și trimiteți-mi-l cu încredere!

4. Despre GrabCAD

Pentru a putea fi studiată, trebuie să vă postați Lucrarea pe site-ul www.grabcad.com, numit în continuare GrabCAD. În acest scop trebuie să vă creați un cont pe GrabCAD, introducându-vă numele real (cum ar fi, de exemplu, GRIGORE Mihai-Serbanel sau ALEXE-DRAGAN Marian, ferindu-vă să puneți litere cu diacritice românești) și o parolă. După aceea veți activa butonul „Upload” și veți pune fișierele voastre în caseta care apare. Veți citi mai jos cum se face treaba asta în amănunt.

Pentru a vă orienta asupra cerințelor vă rog să studiați proiectele postate de mine pe GrabCAD. Cum voi toți aveți de realizat un film cu funcționarea și altul cu asamblarea, vă rog să studiați următoarele proiecte:

Primele două conțin ambele filme, celelalte numai pe cel cu funcționarea.

Pentru a vă lămuri veți descărca (download) toate fișierele din aceste proiecte în câte un director și veți crea câte un fișier project Inventor de tipul „nume.ipj” în fiecare director. Acel fișier project va fi creat și activat folosind unealta „Project” din Inventor.

Între fișiere, la primele două proiecte aveți și „nume.ipn” care conține explodarea/asamblarea. Folosiți-l pentru a genera filmul asamblării și vedeți ce probleme apar. Priviți filmul generat de voi și comparați rezoluția cu a celui postat de mine. La fel procedați și cu filmul generat cu modulul Inventor Studio (Animație), sau Dynamic Simulation (Simulare dinamică).

Rețineți că atât numele („Project name”) cât și descrierea modelului („Description”, care va trebui să conțină neapărat link-ul spre tema de pe Youtube pe care ați primit-o) vor trebui să fie scrise în limba engleză. Textul va trebui să conțină textul „This project was created as Home Work at the discipline „Proiectare 3D Parametrică 1”, Masterat IAAC, IMST-UPB, Universitary year 20..-20... The idea comes from http://youtu.be/4smmgMNyrvc”. Link-ul final este cel pe care l-ați tras ca bilet și trebuie să verificați că, într-adevăr, vă aruncă la tema voastră și nu la alta (sau nicăieri...).

Veți propune voi textele, iar eu vi le voi corecta și, eventual, extinde. Trebuie ca proiectele voastre să arate profesional ca să vă simțiți bine atunci când veți arăta (la un interviu?) ce lucrare ați făcut la una dintre disciplinele de la Masterat, nu-i așa?

5. Postarea proiectului pe GrabCAD

Pentru a pune pe GrabCAD link-ul unui film creat de voi, trebuie ca acel link să existe. Pentru a-l crea, trebuie să intrați pe Youtube și să folosiți butonul „Upload”, ca și la GrabCAD. Veți face asta după ce vă veți crea un cont și pe Gmail (dacă nu aveți deja unul). În Youtube veți duce fișierul WMV sau AVI creat cu Inventor, iar apoi veți pune același nume ca și pentru GrabCAD („Project name”). Ca descriere veți pune doar textul în engleză care începe cu „This project...” mai sus. În Youtube veți selecta „Public”, „Educational”, „Bucharest, Romania” și „Today” la cerințele inițiale și la cele „Advanced”. Veți apăsa butonul „Publish” iar apoi veți primi un link de „share” al filmului. Nu părăsiți pagina web cu Youtube până ce nu primiți acest link! Odată ce l-ați primit, salvați-l ca text undeva, apoi activați-l și veți putea edita orice element descriptiv al filmului vostru.

Înainte de a activa editarea vizionați filmul și vedeți cât timp durează. Activați apoi editarea și selectați icon-ul cu nota muzicală. Vi se vor propune variante de melodii care să fie asociate cu filmul vostru. Alegeți o melodie (eu aleg de obicei genul Country, dar voi puteți alege oricare alta) care să aibă durata ceva mai mare decât a filmului. Activați apoi butonul „Save” (sau similar - nu mai țin minte) și așteptați să se facă procesarea - care va dura ceva timp. Folosiți apoi link-ul „share” salvat atât pentru a vedea cum arată filmul asociat cu muzica, apoi treceți la GrabCAD și puneți acel link la „Url to video”.

Puneți, de asemenea, tag-urile „Autodesk_Inventor, Mechanical_Design, Animation” exact așa cum sunt aici la mine, cu tot cu separarea prin virgulă, dar fără ghilimele. Cei/cele care au simulare dinamică în loc de animație, vor pune „Dynamic_Simulation” în loc de „Animation” după ultima virgulă. La „Select categories” veți selecta „Educational”, „Hobby” și „Machine design”, după care veți face click pe butonul „Publish project”. Asta e tot!