Descărcați de aici programul REGS:Programul REGSProgramul a fost creat de către fiul meu, Bogdan STĂNCESCU, ca parte a proiectului său de diplomă la absolvirea Facultății IMST (Ingineria și Managementul Sistemelor Tehnologice - fostă TCM) din Universitatea POLITEHNICA din București în anul 1998. Îndrumătorul său de proiect a fost Prof. univ. Dr. ing. Marian GHEORGHE.

În forma pe care o descărcați de aici, programul decompactat are 1,3 MB și este de tip .exe (executabil). Poate fi rulat direct (prin dublu-click pe fișierul exe), sau printr-un shortcut creat de către utilizator, pentru a fi activat oricând prin icon-ul aflat pe desktop (în loc de a căuta de fiecare dată directorul în care se găsește).

Legat de funcționarea programului se presupune că cei interesați cunosc amănuntele și nu e nevoie să mai scriu aici altceva. La solicitarea expresă printr-un mesaj la obiect al utilizatorilor (constantin@stancescu.ro) aș putea să dau niște explicații. Voi face asta dacă - și numai dacă - voi primi problema concretă pe care o au de rezolvat, astfel încât în explicațiile mele să mă refer la ceva real. Rezolvarea va apărea chiar în această pagină web, pentru a fi de folos și altora. Dacă nu primesc mesaje înseamnă că este suficient programul executabil ca atare.

Anterior, împreună cu Prof. Marian Gheorghe și Prof. Florian Drăgănescu, eu însumi am creat în 1984/85 un program în FORTRAN pe aceeași temă, implementat pe calculatorul CORAL 4011 din facultate. Tot atunci i-am dat și numele - REGS - scurt și memorabil. Ca să fiu și mai explicit, știința a venit către mine de la Prof. Marian Gheorghe - eu ocupându-mă de algoritmi și programare, dar nu și de deslușirea teoriilor de regresie, care nu sunt deloc simple, de altfel. Ca să vă lămuriți, citiți mai multe despre această implementare aici:

GHEORGHE M., STĂNCESCU C., DRĂGĂNESCU F. - Algoritm şi program de calcul pentru determinarea funcţiilor de regresie multivariabile. Buletinul IPB, Tom XLVI-XLVII, 1984-1985

Dacă mă străduiesc, găsesc și acest program - dar cui i-ar mai servi la ceva în ziua de azi...


Separat de toate acestea, fiul meu mi-a spus că acum (2016) există, citez, tot felul de soluții absolut minunate pentru a rezolva aceeeași problemă – și încă multe altele. Nu numai atât, dar aceste soluții sunt gratuite și bine documentate, prin comparație cu mica mea aplicație, care a devenit destul de ezoterică între timp... :)”.

Acum sunt disponibile mult mai multe resurse pe Internet, ca în exemplul de mai jos:

Tutorial: Linear Regression with Octave

Alegeți singuri varianta potrivită.


6 decembrie 2016

Prof. C. Stăncescu
constantin@stancescu.ro

 


© Cei care doresc să folosească Programul REGS în lucrările lor sunt rugați să menționeze aspectele de mai sus, fie în text, fie în Bibliografie, fie în ambele.