Dedic această ediție online a Manualului de AutoLISP tatălui meu, Florin STĂNCESCU, vechi proiectant SDV la Uzinele Malaxa („23 August”), București, care ar fi împlinit 100 de ani chiar azi, 1 iunie 2016!
(Citiți mai multe despre el în „Memoriile unui tecemist sadea” din pagina Diverse a acestui site)


Aici este postată cartea mea de AutoLISP publicată în 1996 la Editura FAST, București. Deși de atunci au trecut 20 de ani, am constatat că această carte încă suscită interes. Ca urmare, m-am mobilizat și am refăcut - cu greu - textul scris în QuarkXPRESS, aducându-l la cerințele de azi. Am folosit în acest scop un calculator părăsit (Pentium 4 cu Windows XP) pe care se găseau instalate fonturile necesare, fonturi care nu se pot instala pe sistemele Windows actuale.
Am exportat totul ca PDF și sper să nu existe probleme. Veți scuza marcajele de tăiere a paginilor, puse de mine cu stângăcie, dar utile atunci când am scris cartea. Acestea au fost folosite efectiv la tăierea și legarea cărții în Tipografia FAST, existentă la acea vreme.

Față de manualul tipărit, am operat mici modificări, legate în special de ghilimele. În rest conținutul este același. Ca să nu aveți probleme cu apostrofurile și ghilimelele DIN PROGRAMELE AutoLISP pe care doriți să le preluați CA ATARE, vă recomand să nu aplicați fără un anume discernământ renumita procedură Copy/Paste pe șirurile de caractere din PDF-uri. Folosiți unicul apostrof și unica ghilimea de pe tastatura Dvs. (aflate pe o tastă pe lângă Enter, de regulă) ca să înlocuiți orice apostrof și orice ghilimea din textul PDF de pe ecranul Dvs.. Cu o siguranță de 99%, acestea ar putea fi minimele corecții pentru a face ca o secvență de program preluată direct din PDF să funcționeze corect.

Dacă vă aflați în fața calculatorului - cu AutoCAD pe ecran - și vreţi să vă puneţi o primă problemă, scrieţi (+ 12 33.04) pe prompterul "Command:" din AutoCAD şi veţi primi pe linia următoare valoarea 45.04, adică rezultatul sumei dintre 12 şi 33.04. Dacă vreţi să vă puneţi o a doua problemă, scrieţi (command "line" '(20 30) '(123 23.7) "") pe acelaşi prompter şi veţi vedea că pe spaţiul grafic vi se trasează automat o linie între punctele A=20,30 şi B=123,23.7. Descoperiți restul citind cartea!

Cititorul trebuie să înțeleagă faptul că manualul se referă la versiunile de AutoCAD utilizate în anul 1996 (AutoCAD-13 - atenție, nu AutoCAD 2013! - și cele anterioare). De atunci au mai apărut nu mai puțin de 18 versiuni de AutoCAD (până în 2016). Acestea au fost următoarele: AutoCAD 14, AutoCAD 2000, AutoCAD 2000i, AutoCAD 2002, AutoCAD 2004, AutoCAD 2005,.. AutoCAD 2017. În carte este prezentat editorul de text Norton, fiindcă acela era programul cel mai potrivit de la acea vreme. În versiunile ulterioare de AutoCAD a apărut implementarea Visual LISP, care ușurează enorm procesul de redactare și depanare a programelor AutoLISP.

Totuși, cartea conține referințe corecte la dialectul AutoLISP al limbajului LISP folosit și azi în AutoCAD. Desigur, cititorul poate proba imediat orice funcție folosind interpretorul de AutoLISP din AutoCAD, așa cum se arată în primul capitol al manualului.

Fiind un unic fișier PDF, Manualul poate fi descărcat și printat ca atare, astfel încât multe părți din el pot fi folosite cu succes la cursuri sau în lucrări de laborator cu studenții. Singura rugăminte este să menționați sursa bibliografică: Constantin STĂNCESCU, AutoLISP - Manual de programare, Editura FAST, București, 1996.

CD-ul menționat pe coperta cărții și atașat în ea era o mare noutate la vremea respectivă. Faptul că nu mai am conținutul acestui CD și nu-l pot atașa nu trebuie să vă deranjeze, fiindcă acolo se găseau doar materiale publicitare de la Autodesk. Acestea se refereau, în principal, la promoțiile oferite de Autodesk în 1996, însoțite de mici filme de tip trailer. Compensați astăzi această pierdere accesând on line site-ul www.autodesk.com.

Dacă găsiți erori, inclusiv de ortografie, sunteți rugați să mi le semnalați la adresa constantin@stancescu.ro

Mai întâi câteva pagini semnificative:

Coperta 1 (scanata)

Pagina de titlu

Cuprins

Prefata

 

Iată și manualul complet, inclusiv sursa LISP a fișierelor din carte:

AutoLISP - Manual de programare - C Stancescu - 1996.pdf    (cca. 10 MB)

Surse LISP (Fișierele AutoLISP din carte)