Actualizare 25 noiembrie 2017

În această pagină prezentăm toate informațiile privind Cursul legendar de inițiere în Inventor Ediția a VI-a. Cursanții sunt invitați să citească permanent informațiile de aici, cel puțin până la terminarea cursului pe data de 24 noiembrie 2017. Până atunci pagina va fi actualizată zi de zi!

Cursul se desfășoară în cele patru zile de vineri ale lunii noiembrie în sala CD-016 din Facultatea IMST, UPB - vezi planul AICI - care are 205 locuri pe scaune.


 

1. Programa și tematica

În primul rând, iată programa de curs în format pdf: Curs legendar de inițiere în Inventor în 16 ore. Programa poate fi printată (format A4) și afișată pentru a fi citită de către cei interesați. Salvați-o oricum pe calculator/telefon pentru a verifica oricând ce se va preda la curs.

În cadrul acestui curs ne străduim să oferim cât mai multă informație în timpul limitat pe care îl avem la dispoziție. Varianta de planificare 4x4-4 (4 ore în 4 zile din 4 săptămâni) a fost verificată de-a lungul a nu mai puțin de 24 de ani (!!!) și puteți vedea asta privind la Afișul primului curs de inițiere (în AutoCAD) din aprilie-mai 1991. Acesta este și motivul pentru care am adăugat particula „legendar” în denumirea cursului.

Cine dorește cu adevărat să învețe (și nu doar să primească un certificat cu valoare discutabilă - vezi Certificat de Participare) este invitat/ă să dea curs îndemnurilor și îndrumărilor noastre de mai jos.


2. Motivație și unelte software aflate la dispoziția cursantului

Dintre meșteșugurile civilizațiilor, abilitatea de a modela obiecte în minte înainte de a le aduce în realitate a fost dintotdeauna și va fi mereu principalul talent al inginerului sau al designerului, chiar și atunci când - în antichitate - aceștia se numeau altfel. Vorbesc aici despre adevăratul inginer, sau adevăratul designer, să fim înțeleși. Fără acest talent nativ nici nu prea poți face mare lucru...

Avantajul modelării cu calculatorul este potențat enorm de apariția relativ recentă a tehnologiei „3D Printing”, prin care aproape că aducem de-a dreptul în realitate obiecte care se nasc mai întâi în mintea noastră. Cu toate acestea, oricât de talentați am fi, degeaba avem în minte obiectul dacă nu știm să-l transpunem într-o formă digitală, compatibilă cu mașinile care-l vor naște. Pe scurt, tocmai acesta este obiectul cursului: modelarea 3D a obiectelor și a ansamblurilor folosind un software neașteptat de accesibil oricui - Autodesk Inventor.

Presupunând că fac parte dintr-una dintre categoriile profesor, student, elev, doctorand sau cercetător într-o universitate, cursanții pot să-și descarce / instaleze / autorizeze propriile lor licențe de Inventor urmând îndrumările din acest document: Download Software de la Autodesk.pdf

Prof. univ. Emerit Dr. ing. Constantin Stăncescu
Entuziast CAD la 72 de ani!


3. Tabel cu înscrierile


Iată și tabelul cu persoanele înscrise până înaintea primului curs - doar informativ, în starea de atunci.

!Participanti - 1 Lista înscrierilor.xls


4. Tabel de prezență


Cursanții care doresc să primească certificat de participare la curs sunt avertizați că trebuie să fie prezenți în toate cele patru zile ale cursului. Numele lor se află în lista dată mai jos, iar prezența se face în fiecare zi aleator, într-una dintre cele patru ore. Atunci când un cursant lipsește, acesta este scos din listă automat. De ce? Păi, nemaiputând să primească certificat, nu e cazul să ne pierdem vremea pentru a afla dacă este sau nu în sală. Și așa consumăm prea mult timp ca să facem efectiv prezența. Este lesne de înțeles că, în aceste condiții, lista pretendenților la certificate va scădea zi după zi. Cei care nu doresc certificat vin și stau în sală doar de plăcere, fără a fi apelați nominal pentru prezență, nu-i așa?

Mai jos este dat tabelul cu prezența actualizat după fiecare zi de curs. În prima linie (dreapta) din tabel este precizată data ultimei actualizări. Așa cum s-a spus mai sus, atunci când o persoană lipsește într-o zi, acea persoană este scoasă din listă. Ca urmare lista va scădea sau va fi staționară, dar nu va putea nicidecum să crească.

Urmează lista celor prezenți în prima zi de curs. datele care apar în această listă sunt cele care vor fi puse în Certificate - sunteți rugați să le verificați cu mare atenție!

!Participanti - 2 Lista de prezenta.pdf

NOTĂ:  În tabelul de mai sunt puși pe fond galben cei doi studenți care s-au înscris în sală dar au uitat să-mi dea adresele lor de e-mail. Am rugămintea să-mi trimită căte un mesaj ca să pot avea și adresele lor. Afară de asta, în sală mai sunt și studenți care nu doresc să primească Certificat (!!). Neavând adresele lor de e-mail nu le pot trimite mesaje, așa cum fac cu toți ceilalți. Dacă mi-ar trimite și ei câte un mesaj ca să capăt adresele lor, le-aș putea trimite mesaje - uneori foarte importante (cum ar fi cele legate de Concursul de Inventor - vezi mai jos).

Dacă găsiți erori sau neconcordanțe vă rog să le semnalați pe adresa constantin@stancescu.ro.


5. Exemple (de urmat)


Dacă intrați pe site-ul GrabCAD și în caseta Search community scrieți cuvântul stancescu veți găsi cele cca. 100 de proiecte postate de mine pe GrabCAD. Dacă vă faceți un cont acolo puteți descărca oricare dintre proiectele celor peste 4 (patru) milioane de membri, ingineri din toată lumea ai acestui site, dar mai ales pe ale mele! Toate cele postate de mine sunt originale, create de mine cu Inventor 2014 și conțin fișiere native Inventor (conținând și explicații - în engleză - privind proiectele respective).

Pentru a vedea numai filmele de animație asociate mecanismelor de tot felul puse de mine acolo, sunteți invitați / invitate să vizualizați aici Playlist. Măriți ecranul la maxim pentru a le vedea cât mai bine, dar activați și sonorul pentru a auzi clip-urile asociate. Veți găsi acolo numeroase exemple sugestive, printre care și o locomotivă cu aburi în funcțiune, dar și simularea zborului cu Toyota mea de pe o trambulină (!!). Așa cum spuneam mai sus, toate pot fi descărcate de pe GrabCAD în calculatorul vostru și reproduse acolo cu Inventor-ul vostru!

 

Inventor 2018 - Lista de prescurtări (Shortcuts)

Pentru mărirea/micșorarea întregului text cu imagini (inclusiv cel pe care-l vedeți pe acest site) apăsați concomitent tastele „Ctrl” și „+” sau Ctrlși - o dată sau de mai multe ori. Reveniți la scara normală apăsând concomitent tastele „Ctrl” și „0”. Recomandarea este de a printa cel puțin prima imagine (cea cu tastatura) după ce o selectați și o salvați pe disc în format jpg. Dacă doriți o variantă mai contrastantă a acestei imagini descărcați-o de AICI

Puneți imprimatul pe perete la loc vizibil în camera voastră de lucru și încercați să învățați toate aceste prescurtări - veți fi mai eficienți/eficiente!


6. Desfășurarea cursului


Ziua I - 3 noiembrie 2017

Ziua II - 10 noiembrie 2017

Ziua III - 17 noiembrie 2017

I - LEONTE Ciprian-Florin - Inginer, Masterand la Facultatea Ingineria Sistemelor Biotehnice, UPB
II - PANAITESCU Vasile-Zahiu - Student, Facultatea Ingineria și Managementul Sistemelor Tehnologice, Specializarea Mașini Unelte și Sisteme de Producție, anul 3, UPB
III - HOTĂRAN Emil - Arhitect, Industria Lemnului, București
Mențiune - STANCIU Alexandru-Lucian - Inginer, AKKA Romserv Roumanie, București


7. Concursul de Inventor


Celor care sunt interesați de Concursul de Inventor (care va fi lansat după cursul din 10 noiembrie) le propun să se antreneze în prealabil. Mai exact, îi rog să efectueze cu atenție Lucrarea de laborator L2-10 (care se află în cartea Îndrumar de Inventor). Așa cum probabil cunoașteți legat de fișierele PDF prezentate pe ecran, dacă activați săgeata din dreapta sus (cu o liniuță sub ea), puteți descărca și salva această lucrare pe calculatorul vostru, pentru a nu mai depinde de Internet atunci când o folosiți efectiv. Lucrarea conduce la obținerea unei piese de tip „Știft elastic”.

De fapt, recomand tuturor cursanților să efectueze această lucrare, care este foarte instructivă și la obiect. Citiți mai întâi introducerea (Generalități), apoi ușor, ușor, treceți la aplicarea celor scrise acolo. Dacă ați dispune de două monitoare la PC-ul vostru ar fi grozav, fiindcă pe unul ați avea lucrarea, iar pe altul Inventor-ul.

Înainte de L2-10 v-aș sugera să realizați un model mai simplu și mai bine documentat. Este vorba de prima piesă din Albumul de Inventor, al cărei desen tehnic cotat este dat aici:

Piesa 001

Priviți cu atenție la clip-ul de AICI pentru a vedea ce aveți de făcut. Lansați rularea filmulețului, apoi măriți imaginea pe tot ecranul. Opriți și reporniți oricând rularea pintr-un click pe imagine. Procedura este completă și vă conduce la obținerea piesei. Trebuie doar să aveți un pic de ambiție!

Pentru alte filmulețe de antrenament pentru începători (cu sonor) selectați și studiați pe rând următoarele: Schițare_1, Schițare_2, Litere_volumice.

 

 

Tema de concurs - lansat duminică, 12 nov. 2017, ora 10:00 a.m. cu termen joi, 16 noiembrie 2017, ora 7:00 a.m.. Rezultatele au fost anunțate vineri, 17 noiembrie 2017, ora 16:00, iar premianții sunt prezentați mai sus, la punctul 6., cu explicații mai jos, la Rezultatele concursului.


Tema de concurs este modelul care trebuie să fie realizat cu programul Autodesk Inventor 2018 (sau mai vechi) al piesei „Control lever shaft” prezentat prin poza și desenul tehnic date mai jos.

Aceste imagini se regăsesc în Albumul de Inventor (Piesa 83), dar volumul înscris acolo este greșit (intenționat) - nu-l luați ca referință!


Control lever shaft (poza)

 

Control lever shaft (desen)


Cum desenul n-ar fi suficient pentru începători, veți respecta procedura din tutorialul dat AICI

Am scris acest tutorial în limba engleză, pentru a fi universal, dar textele sunt ușor de înțeles pentru oricine. Pașii de parcurs sunt numerotați de la „Step 1” la „Step 35”. Puteți să măriți o figură făcând click pe ea și reveniți cu un nou click. Pe o altă cale, puteți aplica standardul Windows pentru mărire/micșorare a întregului text cu imagini (inclusiv cel pe care-l vedeți pe acest site): apăsați concomitent tastele „Ctrl” și „+” sau
„Ctrl” și „-” o dată sau de mai multe ori. Reveniți la scara normală apăsând concomitent tastele „Ctrl” și „0”.

Respectați cu grijă și exactitate toate cotele și indicațiile din tutorial, începând de la selectarea corectă a planului XY din „Step 1”.

După Step 6, sau oricând înaintea lui, vă rog să selectați materialul piesei. Explic aici mai pe larg procedura de parcurs. Duceți cursorul pe caseta în care scrie „Generic” și faceți click pe ea. Apare o listă din care selectați materialul „Steel, Carbon”, observând ca în partea de jos a listei să fie deja selectată categoria implicită „Inventor Material Library”. Ca efect, în caseta de alături, din dreapta, va apărea textul „Semi-Polished”. Prin asta vă asigurați că imaginile pe care le vedeți sunt identice cu cele din tutorial.

Deși pare dificilă, tema este perfect realizabilă de către oricare dintre voi, dacă ați fost atenți la cursurile prezentate în cele două zile de până acum. Pentru a vă ajuta, totuși, ca și cum tutorialul la rândul lui
n-ar fi suficient pentru începători ca voi, vă prezint o serie de indicații suplimentare, luând ca referință pașii numerotați în tutorial.

 

Citiți cu atenție și NU VĂ GRĂBIȚI!


Așa cum v-am spus și în mesajul de ieri, trimiteți soluția printr-un mesaj pe adresa mea de e-mail, ca fișier atașat, așa cum a fost salvat din Inventor în format .ipt. Numele fișierului va fi în genul Solutie_ION_LE.ipt. (unde ION scris cu majuscule este numele de familie). Uitați-vă cu atenție pe site la tabelul de prezență (punctul 4/) la numele vostru și aveți grijă să faceți o prescurtare care să vă identifice fără echivoc dintre ceilalți cursanți. După ce ați trimis mesajul, uitați-vă la ziua/ora/minutul trimiterii - prin asta fixăm ordinea în care analizez eu soluțiile.

Nu vă grăbiți să trimiteți soluția înainte de a verifica respectarea tuturor condițiilor de mai sus.

IMPORTANT: Termenul de predare a soluției este joi 16 noiembrie, ora 7 dimineață (ca să am timp să finalizez analiza lucrărilor în ziua de joi). Dacă ați trimis o soluție și observați după aceea o cât de mică greșeală, nu ezitați să retrimiteți soluția corectă! În astfel de cazuri voi considera ultima trimitere ca fiind cea oficială, dar numai dacă se află în cadrul termenului de predare!

Procedura mea de lucru va fi aceeași ca și în anii trecuți. Voi studia cu atenție soluțiile în ordinea primirii și voi acorda cele trei premii primelor trei soluții absolut corecte, în acea ordine. Dacă niciuna nu este absolut exactă, voi lua în considerare următoarele soluții după apropierea față de modelul ideal. Verificarea nu este deloc simplă și trebuie să mă asigur că soluțiile premiate sunt chiar cele care merită. Premianții vor fi anunțați în ziua premierii - adică vinerea viitoare la ora 16. Suspansul trebuie să fie maxim!

SUCCES!!!
PS: Pe măsură ce primesc mesajele voastre vă dau Reply pentru confirmare, însoțit de numărul de ordine. Așa cum ați înțeles din precizările de mai sus, mesajul trimis de un același concurent la un alt moment va fi considerat ca înlocuindu-l pe cel anterior. Altfel spus, ultimul mesaj al fiecărui concurent este luat în considerare și-l anulează pe cel anterior.

ERORI ȘI CORECȚII la Concurs
Din păcate, în tutorial sunt și unele erori pe care mi le-au semnalat concurenți și pe care mi le asum. Nimeni nu e perfect!
Iată erorile și corecțiile pentru ele, dar și evaluările, astfel încât nimeni să nu fie prejudiciat:

După ce se termină concursul voi corecta tutorialul - acolo unde este cazul - și îmi cer scuze pentru aceste erori!

IMPORTANT! Câțiva concurenți mi-au semnalat faptul că nu pot să aplice filetarea (THREAD), nici la găuri, nici la arbori. N-am știut ce să răspund, fiindcă nu am mai întâlnit această problemă, dar am cercetat forumurile Autodesk și am găsit soluția. Pentru a face filete - dar și pentru multe alte facilități - programul Inventor folosește un program de calcul tabelar, precum Excel. Acesta este motivul pentru care trebuie să aveți instalat programul Excel pe calculatorul cu care lucrați și să-l fi rulat măcar odată înainte de a aplica filetarea (THREAD) cu Inventor. Vă rog frumos să-mi confirmați (sau infirmați) dacă această soluție a funcționat pe calculatorul vostru!

 

Rezultatele Concursului
Vedeți care sunt participanții la concurs AICI și premianții AICI. Adaug și piesa câștigătorului concursului în format .ipt AICI. Puteți compara soluția câștigătorului cu a voastră prin crearea unui ansamblu folosind șablonul Standard (mm).iam și aducând pe rând soluția sa (cu Place) în ansamblu și pe cea făcută de voi, având grijă ca la ambele să aplicați Place Grounded at Origin. Alegeți din tab-ul View -> View Style varianta Wireframe și observați cu atenție toate detaliile, selectând pe rând cele două piese în browser.

Pentru toți cei care fac aceste încercări iată răsplata:
FILM


8. Ce calculator ar fi recomandabil pentru a lucra bine cu Inventor?


În primul rând, cel mai bine ar fi să lucrați pe un PC (desktop) și nu pe un laptop. De ce? Fiindcă ecranul este mult mai generos și oferă o mai mare claritate într-un domeniu în care grafica primează.

Mai mult de atât, ar fi bine să cuplați două monitoare, de preferință identice. Dacă nu vă permiteți, totuși, o astfel de investiție, atunci al doilea ar putea fi unul mai slăbuț, doar pentru texte. Rețineți că pentru a putea plimba cursorul de pe un ecran pe altul (extended și nu duplicated) trebuie ca placa grafică să aibă două mufe pentru cele două monitoare. Nu merge ca o mufă să fie în motherboard (VGA de obicei), iar alta în placa grafică. O altă variantă este să cumpărați un adaptor special cuplat pe un port USB 3.0 (albastru), care vă permite adăugarea ca extended a unui monitor - fie la desktop fie la laptop. Soluția poate fi adaptorul Sandberg USB 3.0 despre care aflați mai multe de AICI. Este simplu - instalați driver-ul potrivit cu sistemul vostru de operare, apoi introduceți adaptorul în mufa USB albastră, iar în adaptor conectați monitorul printr-un cablu HDMI (vezi AICI). Monitorul suplimentar poate fi chiar televizorul vostru de acasă, dacă are mufă HDMI...

Iar pentru a fi complet edificați asupra opțiunii voastre, iată care este specificația sistemului pe care îl folosesc eu. Vă informez că numai unitatea centrală a costat binișor peste 1000 euro, ținând cont și de suplimentele de memorie sau de SSD - bașca monitoarele (care la ora asta costă în jur de 2000 lei fiecare)! V-ați putea mulțumi cu mai puțin (totuși, măcar procesor i7, RAM 8 GB, HDD 1 TB).

Totuși, nu trebuie să vă luați de pe acum un sistem atât de scump - mai ales că se perimează repede. Așteptați să învățați bine Inventor, angajați-vă în domeniu (CAD, vreau să zic) după absolvire, iar atunci vă veți pemite ORICE!Fotografii din timpul cursului

Notă: Salvați pozele de mai jos (cu right-click și „Save image as...”) și păstrați-le la rezoluția lor originală (care este foarte bună)

 

Sala CD-016

Universitatea POLITEHNICA din București
Facultatea Ingineria și Managementul Sistemelor Tehnologice
Sala CD-016 cu 205 locuri


Alocutiunea Decanului Facultății IMST

Alocuțiunea Decanului facultății IMST - Prof. Dr. ing. ec. Cristian DOICIN


Prima zi de curs

Prima zi de curs

 


Prima zi de curs

Prima zi de curs


Prima zi de curs

Prima zi de curs - o sală arhiplină, cu 230 cursanți prezenți!


Premiul I

Premiul I la concurs merge la... LEONTE Ciprian-Florin, masterand la Facultatea Ingineria Sistemelor Biotehnice, UPB
A fi primul la un concurs cu 213 posibili participanți este o mare provocare - șanse 1/213 = 0,47%


Premianții la concursul de Inventor

Premianții la concursul de Inventor - LEONTE Ciprian-Florin,
PANAITESCU Vasile-Zahiu
(student anul III, Facultatea IMST, UPB), HOTĂRAN Emil (Arhitect, Industria Lemnului, București)


Mulțumiri...

Ing. STANCIU Alexandru-Lucian mulțumește Arh. HOTĂRAN Emil pentru generozitatea sa...


Mențiune la concursul de Inventor

Mențiune la concursul de Inventor - STANCIU Alexandru-Lucian, inginer, AKKA Romserv Roumanie, București

 

Sala in ziua a treia de curs

Sala in ziua a treia de curs - 213 cursanți prezenți!


Sala in ziua a treia de curs

Sala in ziua a treia de curs - 213 cursanți prezenți!


Înmânarea Certificatelor de participare la curs

Înmânarea celor 209 Certificate de participare