În această pagină prezentăm toate informațiile privind Cursul legendar de inițiere în Inventor Ediția a V-a. Cursanții sunt invitați să citească permanent informațiile de aici, cel puțin până la terminarea cursului pe 25 noiembrie 2016. Până atunci pagina va fi actualizată zi de zi!

Cursul se desfășoară în sala CD-016 din Facultatea IMST, UPB - vezi planul AICI - care are 205 locuri pe scaune.

 

1. Programa și tematica

În primul rând, iată programa de curs în format pdf: Curs legendar de inițiere în Inventor în 16 ore. Programa poate fi printată și afișată pentru a fi citită de către cei interesați.

În cadrul acestui curs ne străduim să oferim cât mai multă informație în timpul limitat pe care îl avem la dispoziție. Varianta de planificare 4x4-4 (4 ore în 4 zile din 4 săptămâni) a fost verificată de-a lungul a nu mai puțin de 24 de ani (!!!) și puteți vedea asta privind la Afișul primului curs de inițiere (în AutoCAD) din aprilie-mai 1991. Acesta este și motivul pentru care am adăugat particula „legendar” în denumirea cursului.

Cine dorește cu adevărat să învețe (și nu doar să primească un certificat cu valoare discutabilă - vezi Certificat de Participare) este invitat/ă să dea curs îndemnurilor și îndrumărilor noastre de mai jos.

 

2. Motivație și unelte software la dispoziția cursantului

Dintre meșteșugurile civilizațiilor, abilitatea de a modela obiecte în minte înainte de a le aduce în realitate a fost și va fi dintotdeauna principalul talent al inginerului sau al designerului, chiar și atunci când - în antichitate - aceștia se numeau altfel. Vorbesc aici despre adevăratul inginer, sau adevăratul designer, să fim înțeleși. Fără acest talent nativ nici nu prea poți face față în domeniu.

Avantajul modelării cu calculatorul este potențat enorm de apariția relativ recentă a domeniului „3D Printing”, prin care aproape că aducem de-a dreptul în realitate obiecte care se nasc mai întâi în mintea noastră. Cu toate acestea, oricât de talentați am fi, degeaba avem în minte obiectul dacă nu știm să-l transpunem într-o formă digitală, compatibilă cu mașinile care-l vor naște. Pe scurt, tocmai acesta este obiectul cursului: modelarea obiectelor și a ansamblurilor folosind un software neașteptat de accesibil oricui - Autodesk Inventor.

Presupunând că fac parte dintr-una dintre categoriile profesor, student, elev, doctorand sau cercetător într-o universitate, cursanții pot să-și descarce / instaleze / autorizeze propriile lor licențe de Inventor urmând îndrumările din acest document: Download Software de la Autodesk.pdf

Iar ca să fac o recomandare privind posibilitățile ce vă vor sta la dispoziție după ce veți învăța mai bine Inventor, vă invit să vă înscrieți pe www.GrabCAD.com - portalul inginerilor din toată lumea (peste 3 milioane de membri). Este vorba doar de a introduce un nume și o parolă de acces. După aceea folosiți „Search community” și scrieți acolo numele meu (stancescu). Veți găsi peste 100 de mici proiecte migălite de mine pentru studenți de-a lungul timpului, pe care le veți putea descărca (download) în calculatorul vostru și le veți putea deschide cu Inventor pentru a vedea cum sunt realizate. La majoritatea găsiți și un film privind funcționarea (link-ul de la „Video” al proiectului). Vă previn că acolo totul este scris în limba engleză. Despre toate astea vom mai vorbi și la curs.

Prof. univ. Emerit Dr. ing. Constantin Stăncescu
Entuziast CAD la 71 de ani!


 

După începerea cursului

a/ Prezența la curs

Cursanții care doresc să primească certificat de participare la curs sunt avertizați că trebuie să fie prezenți în toate cele patru zile ale cursului. Numele lor se află în lista dată mai jos, iar prezența se face în fiecare zi aleator, într-una dintre cele patru ore. Atunci când un cursant lipsește, acesta este scos din listă automat. De ce? Păi, nemaiputând să primească certificat, nu e cazul să ne pierdem vremea pentru a afla dacă este sau nu în sală. Și așa consumăm prea mult timp ca să facem efectiv prezența. Este lesne de înțeles că, în aceste condiții, lista pretendenților la certificate va scădea zi după zi. Cei care nu doresc certificat vin și stau în sală doar de plăcere, fără a fi apelați nominal pentru prezență, nu-i așa?

b/ Tabel cu înscrierile

Mai jos este dat tabelul cu persoanele înscrise la curs până înaintea primului curs. De notat că în listă au fost adăugați la final (LISTA SUPLIMENTARĂ) cursanții care s-au înscris în prima zi de curs, în ordinea înscrierii.

!Participanti - 1 Lista înscrierilor.xls


c/ Tabel de prezență

Mai jos este dat tabelul cu prezența actualizat după fiecare zi de curs. În prima linie (dreapta) din tabel este precizată data ultimei actualizări. Așa cum s-a spus mai sus, atunci când o persoană lipsește într-o zi, acea persoană este scoasă din listă. Ca urmare lista va scădea sau va fi staționară, dar nu va putea nicidecum să crească.

Iată lista celor prezenți în prima zi de curs:

!Participanti - 2 Lista de prezenta.pdf

Dacă găsiți erori sau neconcordanțe vă rog să le semnalați pe adresa constantin@stancescu.ro.

d/ Exemple (de urmat)

Dacă intrați pe site-ul GrabCAD și în caseta Search community scrieți cuvântul stancescu veți găsi cele cca. 100 de proiecte postate de mine pe GrabCAD. Dacă vă faceți un cont acolo puteți descărca oricare dintre proiectele celor peste 3,5 milioane de membri, ingineri din toată lumea ai acestui site, dar mai ales pe ale mele! Toate cele postate de mine sunt originale, create de mine cu Inventor 2014 și conțin fișiere native Inventor (cu istorie).

Pentru a vedea numai filmele de animație asociate mecanismelor de tot felul puse de mine acolo, sunteți invitați / invitate să vizualizați aici Playlist. Măriți ecranul la maxim pentru a le vedea cât mai bine, dar activați și sonorul pentru a auzi clip-urile asociate.e/ Desfășurarea cursului

Ziua I - 4 noiembrie 2016

Ziua II - 11 noiembrie 2016

Ziua III - 18 noiembrie 2016

I - KÖVARI Antoniu - Inginer, CENTRUL DE INGINERIE TEHNOLOGICĂ OBIECTIVE NUCLEARE, Măgurele, jud. Ilfov
II - LĂZĂROIU Nicoleta - Inginer, IPROCHIM București
III / IV - MARINESCU-HULEA Andrei-Gavril - Student, Facultatea de Inginerie Mecanică și Mecatronică, Specializarea Mecatronică, anul 2 - UPB
III / IV - JITIANU Sorin-Ioan - Student, Facultatea de Transporturi, Specializarea Autovehicule Rutiere, anul 3 - UPB

Ziua IV - 25 noiembrie 2016


f/ Informații de lucru

Pentru a depăși micile probleme de început, cursanții sunt invitați să citească fișierul Întrebări de start cu Inventor.

Pentru a verifica ce au înțeles și ce pot deja să facă, aceștia sunt de asemenea invitați să realizeze modelul „Furca” prezentat în prima oră de curs și să parcurgă cu atenție procedurile din celelalte ore ale primei zile. Dar, și mai bine, cursanții sunt invitați insistent să efectueze, pentru început, de la cap la coadă lucrarea L2-10 Modelare avansată prin manipulare directă. Aceasta este una dintre cele 31 de lucrări de laborator din „Îndrumarul de Inventor.

Celor care vor și mai mult le recomandăm să modeleze piese după desenele scanate din cartea „Album cu 100 piese mecanice apărută la Editura Din condei în anul 2016. Cele 100 piese pot fi descărcate de pe www.GrabCAD.com (căutați „stancescu”) în 10 proiecte a 10 piese. Veți avea surpriza să găsiți câte cinci fișiere pentru fiecare piesă: poza piesei (.jpg), modelul Inventor (.ipt), desenul Inventor (.idw), desenul ca planșă A4 pentru a fi printat (.pdf) și solidul (.stp) care poate fi încărcat ca atare în orice program CAD. Printați planșa și încercați să faceți modelul uitându-vă și la poza piesei.


 

Fotografii din timpul cursului

 

Sala CD-016

Universitatea POLITEHNICA din București
Facultatea Ingineria și Managementul Sistemelor Tehnologice
Sala CD-016 cu 205 locuri

 

Alocutiunea Directorului Departamentului TCM

Alocuțiunea Directorului Departamentului Tehnologia Construcțiilor de Mașini - Prof. Dr. ing. Tom SAVU

Prima zi de curs

Prima zi de curs

Prima zi de curs

Prima zi de curs

Prima zi de curs

Prima zi de curs

Premiere la concursul de Inventor

Înmânarea Premiului I la Concursul de Inventor - ing. Antoniu KÖVARI (CITON Măgurele)


Premiere la concursul de Inventor

Înmânarea Premiului II la Concursul de Inventor - ing. Nicoleta LĂZĂROIU (IPROCHIM București)


Premiere la concursul de Inventor

Cei patru premianți la Concursul de Inventor, în care mai apar încă doi doi studenți din Politehnică: JITIANU Sorin-Ioan de la Transporturi (stânga) și MARINESCU-HULEA Andrei-Gavril de la Inginerie Mecanică și Mecatronică (dreapta)


Ultima zi de curs

Ultima zi de curs


Ultima zi de curs

Ultima zi de curs


Înmânarea Certificatelor de participare la curs

Înmânarea certificatelor celor 164 de participanți la curs (prezenți în toate cele patru zile)