În această pagină prezentăm toate informațiile privind Cursul de inițiere în Inventor Ediția a IV-a. Cursanții sunt invitați să citească permanent informațiile de aici, cel puțin până la terminarea cursului pe 27 noiembrie 2015. Până atunci pagina va fi actualizată zilnic!


Cursul se desfășoară în sala CD-016 din Facultatea IMST, UPB - vezi planul AICI - care are 202 locuri pe scaune.

 

1. Programa și tematica

În primul rând, iată programa de curs în format pdf: Curs legendar de inițiere în Inventor în 16 ore. Programa poate fi printată și afișată pentru a fi citită de către cei interesați.

În cadrul acestui curs ne străduim să oferim cât mai multă informație în timpul limitat pe care îl avem la dispoziție. Varianta de planificare 4x4-4 (4 ore în 4 zile din 4 săptămâni) a fost verificată de-a lungul a nu mai puțin de 24 de ani (!!!) și puteți vedea asta privind la Afișul primului curs de inițiere (în AutoCAD) din aprilie-mai 1991. Acesta este și motivul pentru care am adăugat particula „legendar” în denumirea cursului.

Cine dorește cu adevărat să învețe (și nu doar să primească un certificat cu valoare discutabilă - vezi Certificat de Participare) este invitat/ă să dea curs îndemnurilor și îndrumărilor noastre de mai jos.

 

2. Motivație și unelte software la dispoziția cursantului

Dintre meșteșugurile civilizațiilor, abilitatea de a modela obiecte în minte înainte de a le aduce în realitate a fost și va fi dintotdeauna principalul talent al inginerului sau al designerului, chiar și atunci când - în antichitate - aceștia se numeau altfel. Adevăratul inginer, sau adevăratul designer, să fim înțeleși. Fără acest talent nativ nici nu prea poți face față în domeniu.

Problematica modelării cu calculatorul este potențată enorm de apariția relativ recentă a tehnologiei „3D Printing”, prin care ducem de-a dreptul în realitate obiecte care se nasc mai întâi în mintea noastră. Cu toate astea, oricât de talentați am fi, degeaba avem în minte obiectul dacă nu știm să-l transpunem într-o formă digitală, compatibilă cu mașinile care-l vor naște. Pe scurt, tocmai acesta este obiectul cursului: modelarea obiectelor și a ansamblurilor folosind un software neașteptat de accesibil - Autodesk Inventor.

Presupunând că fac parte dintr-una dintre categoriile profesor, student, elev, doctorand sau cercetător într-o universitate, cursanții pot să-și descarce / instaleze / autorizeze propriile lor licențe de Inventor urmând îndrumările din acest document: Download Software de la Autodesk.pdf. Acesta este în fapt și principalul avantaj al utilizării pachetului Inventor în loc de CATIA, Solidworks sau Creo Parametric (fost Pro/Engineer), fiindcă toate aceste produse sunt în general similare - înveți unul dintre ele, apoi treci ușor la oricare dintre celelalte.

Prof. univ. Emerit Dr. ing. Constantin Stăncescu
Entuziast CAD la 70 de ani!


După începerea cursului

a/ Prezența la curs

Cursanții care doresc să primească certificat de participare la curs sunt avertizați că trebuie să fie prezenți în toate cele patru zile ale cursului. Numele lor se află în lista dată mai jos, iar prezența se face în fiecare zi aleator, într-una dintre cele patru ore. Atunci când un cursant lipsește, acesta este scos din listă automat. De ce? Păi, nemaiputând să primească certificat, nu e cazul să ne pierdem vremea pentru a afla dacă este sau nu în sală. Și așa consumăm prea mult timp ca să facem efectiv prezența. Este lesne de înțeles că, în aceste condiții, lista pretendenților la certificate va scădea zi după zi. Cei care nu doresc certificat vin și stau în sală doar de plăcere, fără a fi apelați nominal pentru prezență, nu-i așa?

b/ Tabel înscrieri

Mai jos este dat tabelul cu persoanele înscrise la curs până înaintea primului curs. În prima linie (dreapta) din tabel este precizată data ultimei actualizări.

!Participanti - 1 Lista înscrierilor.xls

c/ Tabel de prezență

Mai jos este dat tabelul cu prezența actualizat după fiecare zi de curs. În prima linie (dreapta) din tabel este precizată data ultimei actualizări. Așa cum s-a spus mai sus, atunci când o persoană lipsește într-o zi, acea persoană este scoasă din listă. Ca urmare lista va scădea sau va fi staționară, dar nu va putea nicidecum să crească.

Mai jos este dată lista finală, conținând cursanții care au primit Certificatul de Participare:

!Participanti - 5 Lista de prezenta.xls

Dacă găsiți erori sau neconcordanțe vă rog să le semnalați pe adresa constantin@stancescu.ro.

d/ Oferta hardware pentru cursanți

În ziua când am început cursul am solicitat o ofertă specială de calculatoare pentru cursanți de la firma CIT Grup Timișoara (http://www.citgrup.ro/), explicând că în rândul cursanților s-ar putea să fie persoane interesate să achiziționeze un laptop sau un desktop cât mai performant pentru a putea fi folosit în proiectare asistată, dar la un preț cât mai scăzut.

Am încredere în această firmă deoarece de acolo mi-am cumpărat eu personal în ultimul an un laptop și un desktop din categoria „refurbished”. La fel sunt și cele din ofertă. Veți putea aprecia prețurile aplicate la acestea comparându-le cu cele ale unor calculatoare noi de același calibru din oferta altor firme.

Citez din specificația firmei CIT Grup: „Un calculator „refurbished” este unul cu grad de uzură foarte mic, de cele mai multe ori insesizabil, având un aspect vizual de calculator nou. Fiecare produs CIT Grup Refurbished respectă un standard de testare ce include 10 pași. De la selecția vizuală, curățarea cu substante profesionale, testarea funcționalitătii cu programe profesionale și până la standardul de ambalare, ne asigurăm că de fiecare dată veți primi produsul la un standard ce respectă același nivel de calitate. Memoria este testată privind funcționalitatea de 100% (fără erori sau întârzieri), hard disk-ul este testat de catre CIT Grup pentru a ne asigura ca are 100% viață și nu are nici un sector defect (bad), condensatorii sunt de asemenea verificați. În plus față de testarea cu programe profesionale, instalăm și sistemul de operare pe fiecare produs în parte pentru a ne asigura ca este perfect funcțional. La unele laptopuri inlocuim tastatura cu o tastatura noua. La toate laptopurile testăm și garantam bateria pentru minim 30 de minute sau înlocuim bateria cu una nouă.”

Iată oferta:
Oferta CIT Grup Timisoara.pdf

Așa cum veți vedea, sunt propuse două variante pentru categoria Desktop (DELL Optiplex la 2426 lei + TVA și DELL Precision la 3071 lei + TVA) și trei pentru categoria Laptop (DELL Latitude la 2575 lei +TVA, Lenovo Thinkpad la 8259 lei + TVA și HP Elite la 2725 lei + TVA). Al doilea laptop este pus așa, ca să vedem că se poate găsi și ceva super performant, fiindcă nu cred că prețul va fi prea atractiv...

Reproduc mai jos mesajul însoțitor al reprezentantului firmei CIT Grup:

„Bună ziua Domnule Stăncescu,

Va trimit atasat oferta pentru produse. Daca mai e nevoie de informatii suplimentare, va stau cu placere la dispozitie. Fata de preturile standard din oferta, va acord o reducere de 10 %. Daca vor aparea reduceri suplimentare datorate Black Friday, va voi anunta.

Cu respect,
Adrian Filipescu,
Sales Manager Wholesale”

Pentru a fi mai clar, reducerea de 10% se aplică la prețurile de mai sus și este posibil să apară încă alte reduceri de preț datorită perioadei promoționale „Black friday” aflată în plină desfășurare. Astfel calculatorul DELL Optiplex de mai susva avea prețul de 2426 - 242,60 = 2184,40 lei, la care adăugăm TVA = 24% și obținem prețul final de 2707,42 lei.

Trebuie să știți că oferta este valabilă doar în cazul în care se vor achiziționa cel puțin 10 (zece) calculatoare dintre cele din listă. În acest scop, v-aș ruga să-mi trimiteți câte un e-mail cu numele calculatorului solicitat. În momentul în care voi întruni numărul respectiv de calculatoare voi trimite lista la CIT Grup și oferta va deveni funcțională. De acolo încolo veți trata fiecare singuri tranzacția cu furnizorul, lista rămânând deschisă pentru toți ceilalți cursanți din cele două liste de mai sus. Nu doar cursanții care doresc certificate de participare la curs sunt eligibili pentru această ofertă, nu-i așa?

Răspunzând la întrebările unor cursanți, vă explic unii termeni:

Despre cerințele pentru un calculator pe care să ruleze bine ultima versiune de Inventor (Inventor 2016) citiți chiar pe site-ul Autodesk AICI.


e/ Desfășurarea cursului

Ziua I - 6 noiembrie 2015

Ziua II - 13 noiembrie 2015
Începând cu ziua a doua am beneficiat de generoasa ofertă a colegului Conf. Dr. ing. ec. Adrian Mihai Goanță, Directorul Departamentului „Științe Inginerești și Management” de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, care a filmat ecranul pe care se proiectează imaginile de la curs. Ca urmare, puteți viziona și filmele asociate fiecărei ore de curs.

Ziua III - 20 noiembrie 2015

Premierea câștigătorilor Concursului de Inventor (vezi „Janta Audi-S8” mai jos). Datorită numărului mare de soluții propuse (23), dintre care 11 majoritar corecte, am decis acordarea a cinci premii în loc de trei. Câștigătorii sunt (în ordinea transmiterii soluțiilor majoritar corecte):

 1. GÎBU Marius - Student, Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației - UPB
 2. PĂTRU Radu - Student, Facultatea ... - UPB
 3. POPA Mihai - Student, Facultatea de Inginerie Mecanică și Mecatronică - UPB
 4. MIRON Lucian - Student, Facultatea de Inginerie Mecanică și Mecatronică - UPB
 5. GORUNESCU Radu - Inginer, Project Manager, PETKUS Romania SRL

Ziua IV - 27 noiembrie 2015


 

f/ Informații de lucru

Pentru a depăși micile probleme de început, cursanții sunt invitați să citească fișierul Întrebări de start cu Inventor.

Pentru a verifica ce au înțeles și ce pot deja să facă, aceștia sunt de asemenea invitați să realizeze modelul „Furca” prezentat în prima oră de curs și să parcurgă cu atenție procedurile din celelalte ore ale primei zile. Dar, și mai bine, cursanții sunt invitați insistent să efectueze, pentru început, de la cap la coadă lucrarea L2-10 Modelare avansată prin manipulare directă. Aceasta este una dintre cele 31 de lucrări de laborator din „Îndrumarul de Inventor.

Celor care vor și mai mult le recomandăm să modeleze cele 100 piese care se găsesc pe www.GrabCAD.com (căutați „stancescu”) în 10 proiecte a 10 piese. Veți avea surpriza să găsiți câte cinci fișiere pentru fiecare piesă: poza piesei (.jpg), modelul Inventor (.ipt), desenul Inventor (.idw), desenul ca planșă A4 pentru a fi printat (.pdf) și solidul (.stp) care poate fi încărcat ca atare în orice program CAD. Printați planșa și încercați să faceți modelul uitându-vă și la poza piesei.


După ziua a doua de curs sunteți invitați/invitate tot așa de insistent să efectuați lucrarea L3-01 Ansambluri de piese. Veți dobândi abilități care vor fi de neprețuit pentru înțelegerea cursurilor din celelalte două zile...

Dacă apar probleme de orice fel în efectuarea lucrărilor L2-10 și L3-01 vă rugăm să trimiteți un e-mail pe adresa cunoscută, păstrând subiectul (Subject) care apare automat constantin@stancescu.ro.

În plus, puteți încerca să efectuați - ca lucrare de casă - modelarea unei jante moderne de Audi S8. N-om avea noi mașina, dar cu o jantă tot ne alegem... Aceasta a fost realizată în scop educațional și se află pe Youtube. O găsiți mai jos. Invitația de a o parcurge se adresează celor mai ambițioși și mai dibaci cursanți sub forma concursului cu premii prezentat mai jos!


g/ Concurs cu premii de la Autodesk și de la RADIENT Consulting

Premiile de la Autodesk sunt date în poza de AICI. În afara acestora vor fi oferite și alte premii de la firma RADIENT Consulting, reseller Autodesk. Cel mai notabil dintre acestea din urmă este un acumulator de 10000 mAh cu două mufe USB (vezi aici) pentru alimentarea simultană a două telefoane mobile, atunci când s-au descărcat și ne aflăm cu prietena pe munte.

Tema concursului se află pe Youtube (realizată cu Inventor 2013 în sistem metric), care ar putea conduce la obținerea fișierului-model Janta Audi-S8.ipt:

Față de ceea ce v-am scris în mesajul privind concursul fac o singură înlesnire: se acceptă transmiterea fișierului .ipt obținut cu oricare dintre versiunile Inventor 2014, Inventor 2015 sau Inventor 2016. Nu mi se pare normal să vă oblig să vă instalați strict versiunea Inventor 2014 în acest scop.

Note:

 1. Cele două variante prezintă mai rapid sau mai lent aceeași procedură. O veți alege pe cea care vi se potrivește cel mai bine
 2. Selectați ecran maxim la film (preferabil 1080 HD) și întrerupeți din când în când rularea cu click pe ecranul Youtube, pentru a vedea și a înțelege cât mai bine fiecare moment. Dacă puteți, mai instalați un monitor în afara celui existent (extinzând imaginea pe două ecrane) și puneți pe monitorul al doilea să ruleze filmul Youtube, pentru a vă fi mai comod.
 3. După ce terminați prima modelare (ezitantă și cu hopuri), mai faceți-o odată (profesional)...
 4. Alegeți la Material = Steel, iar la Appearance, în loc de Generic (sau Steel), alegeți Steel - Polished. Puteți bifa la Appearance jos, în listă, varianta „Autodesk Appearance Library”, iar apoi alegeți Mirror pentru aspect.
 5. Cu excepția precizărilor de la punctul 4 de mai sus (care trebuie să fie respectate cu exactitate), să respectați absolut tot ceea ce apare în film, inclusiv fundalul Old Warehouse, de exemplu!
 6. Dacă vreți să primiți explicații de la mine legate de aceste două filme trebuie să specificați minutul:secunda la care apar problemele.
 7. Nu-mi cereți să vă spun unde ați greșit sau cum să faceți un anumit lucru - toată lumea își ia informațiile din film, iar despre restul discutăm după încheierea concursului.
 8. La primirea de către mine a piesei .ipt vă transmit un număr de ordine (poziția xx). Dacă la final constat că nu pot departaja doi concurenți care au rezultate foarte apropiate, atunci va avea prioritate cel care a răspuns mai devreme.
 9. În timp ce lucrați puteți asculta în tihnă Sonata lunii, extinsă pe 10 ore (dacă aveți conexiune la internet)

Puteți vedea unele explicații și modul cum a decurs anul trecut festivitatea aici: Premiere la Concursul de Inventor


 

Fotografii din timpul cursului

 

Alocutiunea Decanului IMST

Alocuțiunea Decanului Facultății IMST - Prof. Dr. ing. ec. Cristian DOICIN

 

Prezentare RADIENT Consulting

Prezentare noutăți Autodesk din partea firmei RADIENT Consulting
MSc. ing. Cornelia VOICU

 

Instantanee din timpul cursului

 

Instantanee din timpul cursului

 

Instantanee din timpul cursului

 

 

Premiere Concurs Inventor

Premiere la Concursul de Inventor
20 Nov. 2015

Premiere Concurs Inventor

Spre finalul cursului
27 Nov. 2015 ora 18:40