În această pagină prezentăm toate informațiile privind Cursul de inițiere în Inventor Ediția a III-a

În cadrul acestui curs ne străduim să vă oferim cât mai multă informație în timpul limitat pe care îl avem la dispoziție. Varianta 4x4-4 (4 ore în 4 zile din 4 săptămâni) a fost verificată de-a lungul a nu mai puțin de 23 de ani (!!!) și puteți vedea asta privind la Afișul primului curs de inițiere (în AutoCAD) din aprilie-mai 1991.

Cine dorește cu adevărat să învețe (și nu doar să primească un certificat fără valoare) este invitat/ă să pună în practică îndemnurile noastre de mai jos. Cine nu, nu...

Prof. Constantin Stăncescu
Entuziast CAD la 69 de ani!


Dintre meșteșugurile civilizațiilor, abilitatea de a modela obiecte în minte înainte de a le aduce în realitate a fost și va fi dintotdeauna principalul talent al inginerului sau al designerului, chiar și atunci când - în antichitate - aceștia se numeau altfel. Adevăratul inginer, sau adevăratul designer, să fim înțeleși. Fără acest talent nativ nici nu prea poți face față în domeniu.

Problematica modelării cu calculatorul este potențată enorm de apariția relativ recentă a domeniilor „Rapid prototyping” și, mai nou, „3D Printing”, prin care aproape că aducem de-a dreptul în realitate obiecte care se nasc mai întâi în mintea noastră. Cu toate astea, oricât de talentați am fi, degeaba avem în minte obiectul dacă nu știm să-l transpunem într-o formă digitală, compatibilă cu mașinile care-l vor naște. Pe scurt, tocmai acesta este obiectul cursului: modelarea obiectelor și a ansamblurilor folosind un software neașteptat de accesibil oricui - Autodesk Inventor.

Presupunând că fac parte dintr-una dintre categoriile de profesor, student, doctorand sau cercetător într-o universitate, cursanții pot să-și descarce / instaleze / autorizeze propriile lor licențe de Inventor urmând indicațiile din acest document: Download Software de la Autodesk.pdf


Trecând la problemele curente, după primele două cursuri situația participanților este cea din tabelul care poate fi descărcat de aici: Tabel Participanți. În tabel sunt cuprinse acum cele 183 de persoane prezente la cel puțin un curs din primele două. În coloana marcată cu roșu sunt indicate persoanele care ne-au trimis adresele lor de e-mail. Așa cum am convenit, vor primi certificate persoanele care au cel puțin 3 prezențe din patru. Vom face prezența prin sondaj în fiecare zi.

Așteptăm corecții privind numele, fiindcă exact așa cum apar acestea în tabel așa vor fi transcrise pe Certificatele de participare (cu precizarea că numele de familie va apărea ultimul). Uitați-vă totodată și la categoria PSEA - poate sunt și acolo ceva erori.

Cursanții sunt rugați să trimită un e-mail de confirmare a participării pe adresa cunoscută, păstrând subiectul (Subject) care apare automat constantin@stancescu.ro. E-mail-ul trebuie să conțină numele exact al cursantului - în forma POPESCU George sau George POPESCU (ca să știm care este numele de familie) - și ocupația actuală: student, profesor etc.. Nu ne deranjează dacă sunt puse și alte detalii sau sugestii.

Cei/cele care-mi vor trimite acel e-mail de confirmare, vor putea primi în viitor informații de la mine (rare) privind noile cărți apărute, cursurile pe care le voi mai organiza, dar și eventuale oferte de serviciu în domeniu. Chiar acum (21 nov. 2014) sunt solicitat de firma Minex Romania să le dau câteva nume de absolvenți care cunosc Inventor și AutoCAD și au carnet de conducere categoria B.

Pe de altă parte, cursanții sunt invitați de urgență să-și descarce / instaleze / autorizeze propria licență de Inventor pe calculatorul / laptopul personal urmând indicațiile din acest document: Download Software de la Autodesk.pdf.

Celor dintre Dvs. care ar fi mai interesați de cursuri de CATIA în loc de Inventor, le răspundem că trebuie să dispună de licențe valabile și nu de crack-uri etc.. Un răspuns mai bun, însă, este că odată ce stăpânești Inventor (pentru care ai licență valabilă pe gratis), poți trece cu ușurință la oricare alt software de CAD.

Dacă doresc să aprofundeze acest frumos domeniu, cursanții au la dispoziție „Îndrumarul de Inventor” (din care mai sunt 12 exemplare pe stoc) și „Manualul de Inventor” abia apărut pe 7 octombrie 2014 (despre cele două cărți citiți în secțiunea „Carte” de pe acest site). Este demn de menționat faptul că Manualul este dedicat versiunii Inventor 2014, cea care este folosită la toate prezentările live din cadrul cursului. De notat că aceste două cărți nu se găsesc în librării, ci sunt comercializate de către noi numai prin poștă, în urma unor comenzi făcute on line. Preferăm această variantă deoarece librăriile percep un comision uriaș (50%-70%), ceea ce ar mări prețul cărților.

Pe de altă parte, nu există alte cărți de Inventor în limba română!Programa de curs: Curs de inițiere în Inventor în 16 ore

Desfășurarea cursului „în timp real”

FILM: Pregătiri
FILM: Alocuțiunea Decanului facultății gazdă - IMST

Ziua 1 - 7 noiembrie 2014


Ziua 2 - 14 noiembrie 2014


Ziua 3 - 21 noiembrie 2014

FILM: Premiere la Concursul de Inventor - Este prezentată tema de concurs (vezi „Janta Audi-S8” mai jos), apoi părțile mai dificile privind rezolvarea ei, participanții, soluțiile trimise și, în final, cei trei câștigători. Aceștia sunt (în ordinea transmiterii soluțiilor):

NEGRILĂ Mihai - Student, Facultatea de Inginerie Mecanică și Mecatronică - UPB
ILIE Gheorghe - Profesor inginer din Tecuci
MAFTEI Iulian - Student, Facultatea de Inginerie Mecanică și Mecatronică - UPB

Ziua 4 - 28 noiembrie 2014


Pentru a depăși micile probleme de început, cursanții pot descărca fișierul Întrebări de start cu Inventor.

Pentru a verifica ce au înțeles și ce pot deja să facă, aceștia sunt de asemenea invitați să realizeze modelul „Furca” prezentat în primul curs, și să parcurgă procedurile din celelalte cursuri. Dar, și mai bine, cursanții sunt invitați insistent să efectueze, pentru început, de la cap la coadă lucrarea L2-10 Modelare avansată prin manipulare directă. Aceasta este una dintre cele 31 de lucrări de laborator din „Îndrumarul de Inventor.

Celor care vor mai mult le recomandăm să modeleze piese după desenele scanate (44.8 MB) din cartea „Album de proiectare 3D cu AutoCAD”, Ediția a II-a, autori Constantin STĂNCESCU, Corneliu PÂRVU, Cristian DOICIN și Ovidiu ALUPEI-COJOCARIU, apărută la Editura FAST în anul 2007 (carte epuizată).


După ziua a doua de curs sunteți invitați/invitate tot așa de insistent să efectuați lucrarea L3-01 Ansambluri de piese. Veți dobândi abilități care vor fi de neprețuit pentru înțelegerea cursurilor din celelalte două zile...

Dacă apar probleme de orice fel în efectuarea lucrărilor L2-10 și L3-01 vă rugăm să trimiteți un e-mail pe adresa cunoscută, păstrând subiectul (Subject) care apare automat constantin@stancescu.ro.

În plus, puteți încerca să efectuați - ca lucrare de casă - modelarea unei jante moderne de Audi S8. N-om avea noi mașina, dar cu o jantă tot ne alegem... Aceasta a fost realizată în scop educațional și se află pe Youtube. O găsiți mai jos. Invitația de a o parcurge se adresează celor mai ambițioși și mai dibaci cursanți!

ATENȚIE! Pentru a-i mobiliza pe cei care pot mai mult, am instituit un Concurs cu premii de la Autodesk. Tema concursului este tocmai Lucrarea de casă prezentată mai jos. Sigur, am transmis toate datele privind concursul doar celor care ne-au trimis un mesaj cu adresa lor de e-mail. Concluzia: nu trimiți adresa de e-mail, nu ai acces la bonusuri...


O lucrare de casă de pe Youtube (realizată cu Inventor 2013 în sistem metric), care ar putea conduce la obținerea fișierului-model Janta Audi-S8.ipt:

Note:

  1. Cele două variante prezintă mai rapid sau mai lent aceeași procedură. O veți alege pe cea care vi se potrivește cel mai bine
  2. Selectați ecran maxim (preferabil 1080 HD) și întrerupeți din când în când rularea cu click pe ecranul Youtube, pentru a vedea și a înțelege cât mai bine fiecare moment. Dacă puteți, mai instalați un monitor în afara celui existent (extinzând imaginea pe două ecrane) și puneți pe cel nou să ruleze filmul Youtube, pentru a vă veni mai comod.
  3. După ce terminați prima modelare (ezitantă și cu hopuri), mai faceți-o odată (profesional)...
  4. Alegeți la Material = Steel, iar la Appearance, în loc de Generic (sau Steel), alegeți Steel - Polished. Puteți bifa la Appearance jos, în listă, varianta „Autodesk Appearance Library”, iar apoi alegeți Mirror pentru aspect.
  5. Dacă vreți să primiți explicații legate de aceste două filme trebuie să specificați minutul:Secunda la care apar problemele.

  6. Cum filmul nu este însoțit de sunet, vi se recomandă să ascultați cele 12 părți ale Anotimpurilor lui Vivaldi, plus Gloria (pe care le puteți descărca de aici: Vivaldi = 46.2 MB, sau le puteți audia on line cu click
    AICI). Decompactați fișierele pe calculatorul vostru, iar apoi lansați Windows Media Player pe ele - dacă nu aveți alt soft de sunet mai pricopsit (cum ar fi iTunes).Poze de la curs - 7 noiembrie 2014


Alocutiunea Decanului IMST (Prof Cristian Doicin)

Alocutiunea Decanului IMST (Prof Cristian Doicin)

Alocutiunea Decanului IMST (Prof Cristian Doicin)

 

21 noiembrie 2014 - Premiere Concurs Inventor

Premiere Concurs Inventor

 

Premiere Concurs Inventor